Un nou început?
Sau nici una din cele două! După cum rezultă din comentariul de mai jos, ar putea fi vorba pur și simplu de mici reparații curente, în zona cheului Divizionului 129 Nave speciale şi de sprijin logistic aflându-se un atelier de reparații al marinei.
Relativ recent, pe canalul de la Limanu, am remarcat o schimbare la cheul unde sunt ancorate navele Divizionului 50. Corveta Tetal II – Contra-amiral Eustaţiu Sebastian lipsea, fiind plecată în Ucraina, la Odessa, unde participă la exerciţiul Sea Breeze 2019. Surpriza a venit când am constatat că Amiral Bărbuneanu – construită în 1984, cea mai veche dintre cele patru, a fost mutată la cheul unde se află navele logistice, fiind legată alături de unul din tancurile de motorină ale flotei.
În prima jumătate a anului 2017, MAPN a organizat o licitaţie având ca obiect o binemeritată revizie generală şi modernizare a corvetelor Tetal I şi II, “Reparație capitală/revizie majoră cu modernizare pentru nava tip corvetă proiect 1048M şi 1048”. Reparaţiile şi modernizările de acest tip sunt operaţiuni normale în viaţa unei nave şi ar trebui să fie norma şi în Forţele Navale Române, probabil cea mai subfinanţată ramură a armatei noastre.
Caietul de sarcini pe care am avut ocazia să-l lecturez la acel moment era structurat pe 3 categorii de lucrări:
- Înlocuire echipamente / servicii de furnizare și instalare echipamente noi;
- Amenajări interioare; și
- Reparații capitale.
Reparaţiile/modernizările aveau ca obiect generatoarele navelor, instalarea unui sistem integrat de navigație cu subsistemele aferente, a unui sistem centralizat de control al motoarelor şi al sistemului energetic, o nouă stație de radiolocație, un nou sistem intercom remarcându-se totodată instalarea unei instalații de aer respirabil de 300 de bari, rack 4 butelii dar și reamenajarea completă a spațiilor destinate echipajului şi instalarea unui sistem de climatizare pentru spatiile principale.
Navele urmau să beneficieze de reparații capitale la opera moartă și opera vie, elice, motoare, transmisie, instalația de guvernare cu trei cârme, tancuri de apă ş.a.m.d.
Înlocuirea generatoarelor MB836, cunoscute ca fiind deosebit de zgomotoase, este importantă având în vedere că navele clasei sunt dedicate luptei anti-submarin iar zgomotul emis trebuie să fie cât mai redus.
La licitaţie s-au înscris trei ofertanți:
- Asocierea Utilnavorep S.A. (lider asociere), Sorena S.A. şi Opal Construct S.R.L.;
- Șantierul Naval Midia S.A., secondat de aceeași patru subcontractanți: Service Faur S.R.L., Operativ Service Co-Prest S.R.L., Metacom Weld S.R.L. și Geomarco Construct S.R.L., asociere care a făcut și singura ofertă de modernizare a dragoarelor; şi
- Șantierul Naval Constanţa S.A. – câştigătorul licitaţiei.
Navele clasei Tetal I (tip 1048) au fost construite de Șantierul Naval Mangalia, şi au următoarele caracteristici tehnice:
- Deplasament maxim: 1 590 tone;
- Lungime x lăţime x pescaj: 92,42 x 11,41 x 3,16 (m);
- Propulsie: 4 x ALCO 16R 251 FMA, creditate cu 3 285 CP fiecare, acționând patru elice, cu pas fix. Trei cârme;
- Viteza maximă: 24 Nd;
- Surse energetice: 3 diesel – generatoare de curent electric alternativ MB 836;
- Echipaj: între 90 și 100 de oameni.
Armamentul navelor tip 1048, Tetal I constă în:
- În prova şi în pupa, câte o turelă dublă AK-726 cu tunuri de 76 mm, capabile de maxim 120 de lovituri pe minut la 15 km distanță (conform altor surse vorbim de o rată de maxim 90 de lovituri/minut);
- Tot în prova, două lansatoare de grenade anti-submarin, tip RBU 2500 cu 16 tuburi, cu raza de 2 500 m, capul de luptă având 21 kg;
- 2 turele AK230, situate paralel pe suprastructura pupa, capabile de 500 de lovituri pe minut la o distanță de 4 km (conform altor surse, rata de foc ar fi de maxim 2000 de lovituri pe minut);
- 2 turele cu omniprezentele mitraliere de 14,5 mm;
- 2 x 2 tuburi lans-torpilă pentru torpile de 533 mm, având o rază de 25 km şi o viteză de 50 de Nd. Capul de luptă are 300 de kg;
- 2 lansatoare de contramăsuri PK16 amplasate pe suprastructură deasupra torpilelor;
- Un radar de cercetare aeriană şi de suprafață în bandă F – Strut Curve, amplasat în vârful catargului;
- 2 radare de control al tirului în bandă H/I. Este vorba de un radar Hawk Screech pentru turelele de 76 mm si de un radar Drum Tilt pentru cele de 30 mm;
- Un radar de navigație Nayada în bandă I;
- Sistem IFF;
- Sonar în chilă Hercules MG322 si sonar remorcat cu vibrator imersat.
Navele proiect 1048 au marcat câteva premiere în construcţiile navale autohtone: evacuarea gazelor provenite de la motoare se făcea în borduri, la nivelul apei, pentru diminuarea semnăturii navei în spectrul infraroşu – de unde poate şi piturarea parţial în negru a bordurilor la cele două Tetal I, iar unele din blocsecţiile suprastructurii au fost realizate din aluminiu.
După anul 1990, corvetei 260 i s-au înlocuit două elice cu pas fix, cu altele având pasul variabil (reglabil) şi cele două reductoare inversate de pe liniile axiale ale acestora, cu altele de turaţie. Cele două elice cu pas fix sunt mai spre pupa, aproape de cârme, iar cele cu pas variabil sunt la câţiva metri distanţă de primele, mai la prova şi spre borduri.
Având în vedere controversele din jurul licitaţiei de achiziţie a unor corvete multifuncţionale noi, dar mai ales întârzierea mare a programului câştigat în final de asocierea Naval Group şi Ş.N. Constanţa, logic ar fi ca Forţele Navale Române să demareze reparaţiile şi modernizarea celor patru corvete de clasă Tetal I şi II. Cerinţele licitaţiei prevăd ca prima corvetă nouă să fie construită şi livrată într-un termen de 3 ani de la semnarea contractului, toate patru navele urmând a fi construite în 7 ani. Ceea ce înseamnă că marina se va mai bizui pe bătrânele Tetaluri încă 10 ani de acum încolo. Caz în care reparaţiile şi modernizarea lor sunt relevante.
Chiar dacă modernizările sunt limitate şi nu este avută în vedere şi o actualizare a senzorilor şi armamentului de la bord, ritmul operaţional din ce în ce mai crescut mă face să cred că este posibil ca nava să fie reparată şi modernizată deşi este cea mai veche dintre cele patru nave ale clasei. Nu pot decât să sper că 260 n-a pornit pe ultimul drum… Și se pare că nu.
Nicolae Hariuc
Post actualizat astăzi, 15 iulie 2019, 10:40, cu informațiile din comentariul lui karadeniz căruia îi mulțumesc pe această cale.
karadeniz :
Acolo unde este 260, mai la nord de divizionul 129 nave speciale și de spijin logistic, este cheul ARN (atelierul de reparat nave) din cadrul Bazei logistice navele și cel mai probabil nava face acolo mici reparații curente.
rnhs :
Multumesc, am actualizat!