Ce s-a întâmplat
Acum câteva zile, trei nave de luptă occidentale au intrat în Marea Neagră pentru exerciții programate cu țările riverane. Este vorba de distrugătorul american de clasă Arleigh Burke – USS Laboon (DDG-58), distrugătorul britanic de clasă Daring (Type 45) – HMS Defender (D-36) și fregata olandeză de clasă De Zeven Provincien – HNLMS Evertsen (F-805). Distrugătorul britanic și fregata olandeză sunt detașate din grupul de luptă (CSG21) al portavionului Queen Elizabeth (R08), aflat în prezent în Marea Mediterană.
În această perioadă, Flota rusească a Mării Negre a participat la mai multe exerciții organizate în preajma coastelor Crimeei. Cred că merită menționat și faptul că, în curând, vom avea alegeri în Rusia. Eu aș paria pe Putin, voi? Dar să revenim! Primele probleme au apărut pe 18 iunie, când informațiile AIS (Automatic Identification System) au arătat că HMS Defender și HNLMS Evertsen au plecat din Odesa pe 18 iunie, puțin după miezul nopții, după care au navigat direct către Sevastopol – principala bază navală din Crimeea – oprindu-se la doar două mile marine (3,704 km) de intrarea în port.
Doar că, la acel moment, toate dovezile indicau că cele două nave se aflau în portul Odesa și nu la intrarea în portul Sevastopol, informațiile AIS furnizate dovedindu-se false. Cine avea interesul de a falsifica informațiile AIS? Și de ce s-o facă?
Lucrurile însă au degenerat de-a dreptul pe 23 iunie. Cele două nave au plecat de la Odesa spre Georgia. Invariabil, cel mai direct drum trece pe la sud de Crimeea. Ei bine, conform informațiilor disponibile din surse publice, se pare că HMS Defender a folosit o schemă de separare a traficului maritim aflată la sud de Crimeea și în apele teritoriale ale acesteia.
În mod normal, nu este nimic neobișnuit aici. Navele de război pot executa treceri inofensive prin marea teritorială a unui alt stat, conform prevederilor Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982 (o voi denumi pe scurt Convenția). Numeroase nave rusești fac acest lucru atunci când, de exemplu, tranzitează Canalul Mânecii.
După cum spuneam mai sus, conform Convenției (articolul 17 și următoarele), tranzitul navelor prin marea teritorială a unui stat este liberă și nu necesită aprobarea prealabilă a statului respectiv. În acest caz, Convenția vorbește de „trecere inofensivă”. Mai mult decât atât, o navă străină, atunci când execută o trecere inofensivă prin marea teritorială a unui alt stat, este obligată să utilizeze căile de navigație desemnate de acel stat și trebuie să respecte dispozitivele de separare a traficului prescrise de acel stat pentru reglementarea trecerii navelor. Exact ceea ce HMS Defender a și făcut.
Ei bine, reacția Ministerului Apărării din Rusia a fost în mod evident exagerată. Acesta a remis un comunicat către agenția rusă Interfax prin care a spus că, o combinație de avioane și nave de patrulare au obligat nava britanică să părăsească apele teritoriale ale Crimeei. Rușii au susținut că, în urma refuzului distrugătorului britanic de a părăsi apele Crimeei și, în lipsa oricărui răspuns din partea echipajului acestuia la nenumăratele apeluri radio ale forțelor armate rusești, navele de patrulare au tras focuri de avertisment în prova navei britanice iar avioane Su-24 au aruncat patru bombe pe direcția provei lui HMS Defender.
Totul în numele, atenție, apărării graniței Federației Ruse.
Ministerul britanic al apărării a dezmințit faptul că forțele rusești ar fi tras focuri de avertisment în prova navei britanice. De altfel, un reporter BBC aflat la bord a spus că s-au auzit focuri de armă, dar că acestea nu le erau adresate, se pare că rușii erau în toiul unui exercițiu.
Iată și declarația reporterului BBC aflat la bordul distrugătorului HMS Defender:
“This would be a deliberate move to make a point to Russia. HMS Defender was going to sail within the 12 mile (19km) limit of Crimea’s territorial waters. The captain insisted he was only seeking safe passage [through] an internationally recognized shipping lane,” reported Jonathan Beale. Two Russian coastguard ships that were shadowing the Royal Navy warship, tried to force it to alter course. At one stage one of the Russian vessels closed in to about 100m (328ft).”
Jonathan Beale, reporter BBC aflat la bordul distrugătorului HMS Defender
Și avem și lucrurile din perspectiva distrugătorului britanic, mulțumită reportajului făcut de Jonathan Beale pentru BBC.
Explicația
Explicația ne-o dă chiar reporterul britanic citat mai sus și este destul de simplă. În 2014, Rusia a preluat Crimeea de la Ucraina în urma unei acțiuni care probabil că va rămâne în manualele militare. „Mutarea” a fost condamnată de mai toată lumea occidentală care, de altfel, nici nu recunoaște oficial incorporarea Crimeei în Federația Rusă. Nici țările riverane de la Marea Neagră nu au recunoscut acest lucru.
Americanii execută frecvent operațiuni de libertate a navigației în Marea Chinei de Sud, mai ales în zonele revendicate de China. De obicei, reacția Chinei se limitează la demersuri și proteste diplomatice. Americanii denumesc aceste operațiuni: FONOP – Freedom of Navigation Program.
Între exercitarea dreptului de trecere inofensivă prin marea teritorială a unui stat și executarea unei operațiuni de libertate a navigației (FONOP) sunt diferențe subtile în limbajul diplomatic. Prima este benignă, permisă de Convenție indiferent de ale cui ape teritoriale este vorba și, în general, complet inofensivă pentru că nu contestă nimic. A doua are ca scop contestarea unei situații internaționale ambigue, cum ar fi atunci când un stat pretinde stăpânirea unui teritoriu iar alte state contestă acest lucru.
Declarația inițială a reporterului BBC ne indică o trecere inofensivă, în conformitate cu prevederile Convenției, prin marea teritorială a altui stat.
În opinia mea, reacția disproporționată a Rusiei ne arată faptul că trecerea HMS Defender a fost considerată mai degrabă o operațiune de libertate a navigației, un FONOP cum îi zic americanii. Nu este prima dată când rușii „apără” Crimeea, acțiuni similare, cu aceiași actori, au avut loc și în anii trecuți, puteți reciti aici. Rusia se comportă precum un câine ciobănesc atunci când se apropie lupii de oi. Deși disproporționată și exagerată, reacția Rusiei este menită să arate tuturor două lucruri, evidente de altfel: determinarea ei de a apăra actualul status quo din Crimeea și faptul că, de facto, Crimeea este a lor. Trecerea HMS Defender a fost un bun prilej în acest scop.
În alte știri
La categoria alte știri, putem remarca faptul că relația anglo-ucrainiană este din ce în ce mai bună și mai strânsă. Se pare că englezii vor dona Ucrainei două nave vânătoare de mine de clasă Sandown. Iar acordul semnat în octombrie 2020 începe să se concretizeze, un memorandum de implementare fiind semnat între Babcock International, Ministerul Apărării britanic și cel ucrainian cu ocazia vizitei distrugătorului HMS Defender la Odesa. Având în vedere Brexit-ul, interesul Angliei pentru Ucraina este deplin justificat.
Actualizat, 25 iunie 2021, 09:15
Se pare că în tot acest timp, pe când rușii se „sfădeau” cu englezii, un avion american specializat în culegerea de informații – RC-135V/W Rivet Joint – dădea târcoale prin preajma Crimeei încercând să profite de „rumoarea” creată în rândul forțelor ruse. Începe să arate a acțiune coordonată.
Nicolae
Eroul Bula :
Spectacole de genul asta, cu galagie mediatica pe tema trecerii inofensive prin apele teritoriale, se faceau si pe vremea URSS si, culmea, tot in zona Crimeei.
La fel si cu navele sovietice care insoteau „intrusul” si faceau manevre periculoase ca sa-l determine sa schimbe cursul.
Acum doar au reluat reteta.
rnhs :
Exact! In plus, se pare ca un Rivet Joint american „amusina” prin zona, am actualizat articolul.
RTI :
Genul asta de harjoneli stabilesc, din pacate, ca Occidentul este castrat in fata actiunilor rusesti. Cand Bideu, Micron si Mutti, cer dialog si contact direct cu Rusia e clar ca nu e ok. Sa nu uitam de NS2, desi se vocifereaza ca muh ecologism, rusia e nasoala, etc. Apropo, nici de functiile unor fosti cancelari austrieci sau nemti. E bine totusi ca interzicerea propagandei curcubeiste la pentru minori in Ungaria provoaca reactii vehemente. Ne trebuie armata functionala, o tactica neconformista (clasic nu putem concura rusii), sa mentinem o relatie buna cu turcii si sa ne rugam ca strategia USA sa nu stea doar in pixul lui Bideu.
rnhs :
Personal, sunt adeptul dialogului continuu cu Rusia (mai ales daca nu rupi relatiile dplomatice cu ei) dar de pe pozitii ferme. La nivel de UE, ar trebui adoptate prin consensul statelor membre niste principii directoare in relatia cu Rusia si mentinute orice s-ar intampla. Din pacate, asta este o utopie si e greu sa le vorbesti de amenintarea Rusiei unora ca Franta, Spania sau Portugalia. Cat despre Bideu cum ii zici tu, imperativele geopolitice americane sunt cele care sunt si intotdeauna exced dorintelor/declaratiilor electorale ale unui presedinte sau altuia, indiferent de culoarea politica. Nu mi-e clar ce s-a discutat la recenta intalnire dintre Putin si Biden, la ce compromisuri au ajuns, daca au ajuns la vreunul. Clar e ca UK e all in in Ucraina si acu’ nici nu mai sunt in UE asa ca pot face cam ce vor, fara restrictii.
Vis-a-vis de „unitatea” europeana, de notat ca nu se vede nici urma de Evertsen prin tot ce a aparut pana acum prin presa.
Noi nu existam, nici pe apa, nici in aer. De acord cu mentinerea unei relatii bune cu Turcia, am mai spus-o si eu.