Faptele
- Marea Neagră este o mare închisă al cărei unic acces către celelalte mări ale lumii se face prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele, aflate pe teritoriul Turciei;
- Turcia este stat membru NATO, nu însă şi ţară membră a Uniunii Europene;
- Animată de ambiţiile lui Erdogan, asistăm la un reviriment al ambiţiilor geopolitice ale Turciei, dublat de o desistare de la idealul laic instaurat de Ataturk;
- În anul 2016, prin portul Constanţa au tranzitat (exporturi, importuri) 59.424.821 tone de mărfuri, tendinţa fiind una de creştere. Cea mai importantă pondere în tonajul menţionat o ocupă cerealele şi petrolul şi produsele petroliere derivate. După cum se ştie, transportul naval de mărfuri este cel mai eficient prin comparaţie cu cel terestru sau aerian, iar sistemul fluvial european ne dă acces şi la alte pieţe din Centrul şi Estul Europei;
- Recentele explorări ale zonei economice exclusive a României au condus la găsirea unor zăcăminte gazeifere semnificative, existând de asemenea posibilitatea conectării cu zonele bogate în astfel de zăcăminte din zona Mării Caspice.
Scurt istoric
Nu ne vom întoarce prea mult în timp, când Marea Neagră era lac turcesc. Oricum, principalul contestatar al puterii turceşti la Marea Neagră a fost şi este în continuare Rusia. Pe scurt, din punct de vedere al României, mă voi limita strict la două situaţii:
Primul Război Mondial, când, România intrând în război alături de Antantă, Turcia a blocat strâmtorile, mai multe cargouri româneşti nemaiputându-se întoarce în ţară. Nici programul naval din 1912 – 1914 nu a mai putut fi finalizat şi, chiar dacă s-ar fi întâmplat asta, Italiei i-ar fi fost imposibil să ne livreze navele. Din fericire, la acel moment, aliatul rus deţinea o flotă semnificativă la Marea Neagră, superioară celei turceşti.
Al Doilea Război Mondial când flota României a fost singura flotă care se putea împotrivi celei a URSS la Marea Neagră, Germaniei fiindu-i imposibil să ne trimită ajutoare din Mediterana pentru simplul fapt că strâmtorile fuseseră închise de Turcia.
Situaţia astăzi
Regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele este reglementat în prezent de Convenţia de la Montreaux, adoptată în 1936, şi care a înlocuit prevederile Covenţiei de la Lausanne (1923) în ceea ce priveşte regimul juridic al strâmtorilor.
La conferinţa convocată de Turcia în 1936 au mai participat URSS, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia și Japonia. Convenţia era valabilă până în data de 9 noiembrie 1956, putând înceta în cazul în care una dintre părţile semnatare notifica celelalte părţi în acest sens.
În esenţă, Convenția de la Montreux a conferit Turciei dreptul de a militariza zona strâmtorilor în caz de conflict armat.
În articolul 1 părţile reiterează principiul liberei navigaţii prin strâmtori, în articolele 2 – 7 sunt reglementate drepturile şi obligaţiile navelor comerciale, în articolele 8 – 22 este reglementată situaţia navelor de luptă, iar în articolul 23 este reglementată situaţia avioanelor. Textul integral al Convenţiei în engleză îl puteţi citi aici
Convenţia mai distinge după cum urmează: vreme de pace, război – Turcia nu este ţară beligerantă, război – Turcia este ţară beligerantă şi situaţia în care Turcia se consideră ameninţată de un război iminent.
Navele comerciale se bucură de libertate completă de a naviga prin strâmtori indiferent de pavilion cu excepţia cazului în care Turcia este ţară beligerantă, situaţie în care navele comerciale ale ţărilor cu care Turcia este în război nu vor mai putea tranzita strâmtorile. Navele altor ţări cu care Turcia nu este în război vor putea tranzita strâmtorile atât timp cât nu aduc în vreun fel atingere intereselor Turciei.
Prevederile privind tranzitul strâmtorilor de către navele militare sunt mult mai elaborate.
Pe timp de pace
Limitări privind tranzitul strâmtorilor
Navele uşoare de luptă şi navele auxiliare pot tranzita oricând strâmtorile, indiferent de ţara de provenienţă, în baza unei notificări transmise în prealabil. Acestor nave le este interzisă utilizarea aparatelor de zbor pe care le au la bord pe durata tranzitului.
Pentru aprobarea tranzitului celorlalte nave de război, este necesară transmiterea pe canalele diplomatice a unei notificări, cu 15 zile înainte, unde sunt specificate destinaţia, numele şi tipul navelor ce urmează să traverseze strâmtorile.
Navele de război aparţinând altor ţări decât cele riverane la Marea Neagră sunt, în ceea ce privește tranzitul strâmtorilor, subiectul unor limitări de tonaj total – nu mai mult de 15.000 tone şi de număr total de nave – nu mai mult de 9 nave. Aceste limitări nu se aplică navelor ţărilor riverane Mării Negre care pot tranzita strâmtorile cu nave de război mai mari de 15.000 t atât timp cât nu sunt însoţite de mai mult de două distrugătoare. Pentru definirea navelor de război consultaţi Anexa II din Convenţie urmând linkul de mai sus.
Ţările riverane Mării Negre pot tranzita submarine prin strâmtori doar în baza unei notificări prealabile, acestea urmând să navigheze obligatoriu la suprafaţă şi doar pe timpul zilei. Submarinele şi portavioanele ţărilor neriverane Mării Negre nu pot tranzita strâmtorile, accesul acestora fiind interzis în strâmtori.
Limitări privind accesul în Marea Neagră
Navelor uşoare de suprafaţă şi navelor auxiliare aparţinând unor ţări care nu sunt riverane la Marea Neagră le este permis accesul în Marea Neagră pe timp de pace.
Tonajul agregat al navelor ţărilor neriverane ce pot intra în Marea Neagră la un moment dat nu poate depăşi în acest moment 45000 t iar durata şederii lor în Marea Neagră nu poate depăşi 21 de zile.
Pe timp de război când Turcia nu este beligerant
Navele de război ale ţărilor nebeligerante au drept de liberă trecere prin strâmtori în aceleaşi condiţii ca pe timp de pace în timp ce navele de război ale ţărilor beligerante nu pot trece prin strâmtori, cu excepţia cazului în care începutul războiului le-a surprins ieşite din Marea Neagră, dreptul de trecere fiind acordat strict în vederea întoarcerii.
Există două excepţii (art. 17/2, 19/2, 25) de la această regulă înţelegerea mea fiind că sunt destul de greu sau chiar imposibil de aplicat.
Pe timp de război când Turcia este stat beligerant
În această situaţie, Turcia are drepturi discreţionare, putând lua decizii aşa cum doreşte.
Cazul în care Turcia consideră că este ameninţată cu pericolul iminent al unui război
Concluzia este aceeaşi ca situaţia unui război în care Turcia este stat beligerant, poate chiar mai discreţionar decât în cazul de mai sus pentru că rămâne la aprecierea Turciei cât de ameninţată este sau se simte.
Avioanele
Avioanele civile pot tranzita spaţiul aerian al strâmtorilor. Pentru aeronavele militare dreptul de tranzit este lăsat la aprecierea guvernului turc.
Concluzie
În condiţiile în care politica „otomană” capătă tot mai multă tracţiune în rândul diplomaţiei turceşti, este inevitabilă o coliziune a intereselor Turciei, atât cu Rusia cât şi cu SUA/NATO/UE. Momentan ambiţiile Turciei sunt preponderent îndreptate spre Orientul Mijlociu. Tendinţele unei expansiuni către zona Balcanilor şi a statelor turcice din zona Mării Caspice sunt evidente de ceva timp, cel puţin din punct de vedere al investiţiilor programate de Turcia în aceste zone.
În aceste condiţii, este posibil ca flota României să ajungă din nou în situaţia din cel de-Al Doilea Război Mondial (aliaţilor le va fi imposibil să trimită nave în Marea Neagră), caz în care se impune luarea de măsuri, atât la nivelul modernizării flotei, cât şi la nivelul infrastructurii de construcţie şi întreţinere a navelor flotei. Prin urmare, condiţia realizării viitoarelor corvete multifuncţionale într-un şantier naval din România şi realizarea unui centru de întreţinere al flotei pe Dunărea maritimă sau la Marea Neagră se circumscriu acestui scop, în deplin acord cu imprevizibilitatea în creştere a Turciei şi cu prevederile Convenţiei de la Montreaux.
Nicolae Hariuc
Surse:
Prezentare & Statistici Portul Constanta
psycho :
cum poti inchide practic o strămtoare,o blochezi fizic cu alte nave?!
rnhs :
Stramtoarea Bosfor are aproximativ 30 km lungime, 3,7 km latime la intrarea nordica si aprox. 700 m latime in cel mai ingust punct. Adancimea este intre 36 si 120 m.
Poate fi blocata cu estacade si plase antisubmarin. La asta se adauga faptul ca in 30 km poti instala atata artilerie clasica si reactiva incat transformi orice incercare de strapungere intr-un esec costisitor, intr-un macel de fapt.
Acu’, eu sunt convins ca rusii au un plan pregatit pentru asa ceva, dar cred ca pana si ei isi dau seama ca e aproape imposibil sa fortezi Bosforul. E mai simplu sa cuceresti Turcia.
Chiar daca treci de Bosfor, intri in Marmara care-i lac turcesc si mai urmeaza si Dardanelele…
Mihai :
Avand in vedere parametrii armamentului modern (raza, precizie) cred ca in cazul unui conflict militar cu Rusia, stramtorile vor fi de facto inchise, indiferent dfe pozitia Turciei. Combinatia intre rachete de croaziera antinava (posibil in viitor si balistice), aviatie si submarine vor face practic imposibila tranzitarea stramtorilor de catre orice tip de nava. De aceea e important sa dam drumul odata la programul de modernizare a flotei.
rnhs :
Turcia este principalul interesat sa fie respectate prevederile conventiei pentru ca este in mod clar avantajata de ele. Asa ca, totul depinde de Turcia si de interesele ei geopolitice de la acel moment.
Prin urmare, o situatie conflictuala fara declansarea art. 5 ne poate aduce in situatii aparent ciudate dar care respecta litera si prevederile conventiei, chiar daca nu ne convin noua, dar convin Turciei.
Dar da, este foarte important sa modernizam si sa intarim flota pentru ca pe mare va fi cel mai greu (sau chiar imposibil) sa primim ajutor.
Just VAS :
Si Rusia poate bloca Bosforul, prin bombardarea podurilor.
Sa ne aducem aminte si de nava Rostock. Probabil ca situatii de genul acesta, sunt un motiv pt. care turcii urca piloti de-ai lor, pe navele ce tranziteaza zona.
Daca Turcia deraiaza impotriva statelor NATO, atunci singura solutie(costisitoare in draci), ar fi un canal Burgas – Alexandroupoli, sau ceva similar si se inchide definitiv parghia de presiune a Turciei.
rnhs :
Vis-a-vis de Rostock, asta e si un exemplu de problema prost gestionata. La asta se adauga faptul ca s-a lucrat cu atentie din cauza pericolului de a provoca un accident de mediu, nava fiind in mijlocul rezervatiei biosferei Delta Dunarii.
Conform conventiei, pilotajul este optional in stramtori.
In cazul in care rusii ar bombarda podurile ar fi un act de agresiune fatisa impotriva unui stat NATO si ar declansa art. 5. Poate doar cu forte speciale sa faca asta, desi podurile sunt imense. Altfel, se poate crea un senal navigabil destul de repede prin inlaturarea resturilor podului.
Cel mai simplu pentru rusi ar fi (1) sa-si trimita submarinele in fata Bosforului, asa cum au facut-o si-n WW2 si (2) sa mineze gura stramtorii, mai ales ca, in multe perioade curentul bate spre Bosfor, nu dinspre Bosfor. Am aratat intr-un alt articol cat de usor e sa minezi si cat de greu e sa draghezi.
Daca Turcia deraiaza impotriva NATO sau pur si simplu se retrage (improbabil pe termen mediu) din NATO atunci nu prea avem alternative decente la stramtori iar pierderile noastre economice in cazul in care astia se simt amenintati de „ceva” si inchid stramtorile ar fi uriase.