Buyan M devin celebre
Pe 7 octombrie 2015, trei corvete de aproape 1000 de tone şi o fregată de clasă Gepard lansau din Marea Caspică un atac cu 26 de rachete de croazieră de tip Kalibr împotriva unor poziţii ISIS din Siria. Este momentul de celebritate al navelor proiect 21631, Buyan M.
Un nou atac a fost lansat în 20 noiembrie 2015 când aceleaşi nave au lansat 18 rachete Kalibr către şapte ţinte ISIS situate în provinciile Rakka, Idlib şi Alep din Siria.
Chiar dacă a fost o manevră de PR foarte reuşită, puterile occidentale au înţeles ceea ce era de înţeles.
Ulterior, pe parcursul lui 2016, Rusia a dislocat corvetele Buyan M, Zelenii Dol şi Serpukov, în Marea Mediterană. Nu au lipsit lansările de Kalibr împotriva unor poziţii deţinute de grupul Al-Nusra din Siria.
Ulterior navele au fost dislocate în Marea Baltică în enclava rusă Kaliningrad.
Caracteristici tehnice
- Lungime x lăţime x pescaj: 75 m x 11 m x 2,5 m
- Deplasament maxim: 949 tone
- Propulsie: CODAD, pump jet
- Viteza: 26 Nd
- Raza de acţiune: 2300 Mm la 12 Nd
- Autonomie: 10 zile
- Echipaj: 52
Armament şi senzori
Astăzi vom aborda acest subiect cu ajutorul pozelor cu precizarea că senzorii sunt destul de similari cu cei ai navelor de clasă Bykov. Prin urmare, dacă doriţi să citiţi mai multe despre radarul Pozitiv M, radarul de control al focului Bagira sau despre sistemul de luptă electronică TK-25 E vă rog să accesaţi acest link.
Kalibr, vedeta spectacolului
Versiunea scurtă: este vorba despre Tomahawk-ul rusesc, cu menţiunea că americanii de-abia acum dezvoltă versiunea anti-navă.
Versiunea lungă: Kalibr este o rachetă modulară ce poate fi lansată de pe nave de suprafaţă sau de pe submarine şi poate fi folosită în misiuni anti-navă sau de atac la sol. Deşi multe componente sunt comune tuturor versiunilor sale, unele sunt adaptate fie misiunii, fie vectorului de lansare, aşa cum de exemplu este booster-ul.
Versiunea de atac la sol a Kalibr are o rază de peste 1 000 km, estimată de americani la 1 400 km şi de ministrul Şoigu la „aproximativ 1 500 km”.
Este o rachetă subsonică, manevrabilă iar versiunea anti-navă accelerează la viteze supersonice în apropierea ţintei vizate.
Cu ocazia atacului din 7 octombrie 2015, gurile rele (americane) au susţinut că patru rachete s-ar fi „pierdut” prin Iran dar nu au oferit dovezi în acest sens. A fost momentul de glorie al acestei rachete iar mişcarea de PR a dat roade pentru că Rusia a început să vândă versiunea de export a rachetei.
- Versiuni
- 3M54K: versiune anti-navă lansată din submarin aflată în dotarea marinei ruse. Lungimea este de 8,22 m şi are un cap de luptă de 200 kg. Raza de acţiune este de 440–660 km. În apropierea ţintei racheta zboară la o altitudine de aproximativ 4,6 metri şi accelerează la viteza supersonică de Mach 2.9 (3 550 km/h).
- 3M54T: este versiunea anti-navă lansată de pe nave de suprafaţă dintr-un lansator vertical. Boosterul are tracţiune vectorială iar racheta este puţin mai lungă, 8,9 m. Restul performanţelor sunt similare cu cele ale versiunii 3M-54K.
- 3M14K (SS-N-30A): este versiunea de atac la sol lansată de submarine. Are o lungime de 6,2 m şi un cap de luptă de 450 kg. Este creditată cu o rază de acţiune de 2 500 km.
- 3M14T: este versiunea de atac la sol lansată de navele de suprafaţă. Este totodată versiunea lansată în data de 7 octombrie 2015 către Siria.
Pentru a naviga, racheta utilizează navigaţia inerţială şi TERCOM, poate primi actualizări de la sateliţi iar în faza terminală foloseşte ghidarea radar activă. În urma experienţelor din Siria, sistemul de ţintire a fost îmbunătăţit pentru ambele versiuni de lansare, după cum a declarat chiar ministrul Şoigu, în septembrie 2019. Una din îmbunătăţiri a vizat reducerea timpului necesar încărcării datelor ţintei în computerul de zbor al rachetei, un proces de care se pare că ruşii nu erau tocmai mulţumiţi.
Ministrul Şoigu a declarat că înaintea modificărilor efetuate recent „it took so long to upload a flight mission for the Kalibr missile that a target could be missed.” Acum, după finalizarea modificărilor „it takes much less to upload a flight mission for Kalibr.”
Calităţi nautice
Buyan M au raportul lungime / lățime 6,81 şi raportul imersiune (pescaj) / lăţime 0,22. În tabelul de mai jos veţi găsi o comparaţie a acestor două rapoarte între Buyan M, Proiect 1241.8 – Molnia – un proiect clasic de navă purtătoare de rachete din perioada sovietică, Karakurt – succesoarea Buyan M şi un proiect european – Damen Sigma 7310. În opinia mea, cel mai bun compromis este reprezentat de Sigma, modelul 7310 fiind ”etalonul” acestei comparaţii (lungime / lățime – 7,42 și imersiune / lățime – 0,31).
Raportul pescaj / latime Raportul lungime / latime
După cum spuneam, Karakurt va înlocui Buyan M. Ce s-a schimbat prin urmare? Ei bine, raportul lungime / lăţime este relativ similar, Karakurt are 6,09 faţă de cei 6,81 de la Buyan M explicaţia fiind că, pentru motive care îmi scapă, Karakurt este mai scurtă (lungimea) decât Buyan M. O schimbare semnificativă apare însă în cazul raportului imersiune / lăţime, 0,3 în cazul Karakurt faţă de 0,22 la Buyan M. Diferenţa vine de la pescajul mai mare în cazul Karakurt, o navă gândită mai mult pentru apele maritime prin comparaţie cu Buyan M, o navă cu fundul mai plat, mai potrivit pentru apele interioare pentru care aceasta din urmă a și fost iniţial concepută.
Câteva concluzii
Pe parcursul filmului de mai jos (vă recomand să-l urmăriți) se poate observa că se insistă destul de mult pe calitățile nautice ale navei, punctându-se faptul că, pentru o navă concepută pentru ape interioare sau costiere, Buyan M se descurcă destul de bine. Însă, în egală măsură, e destul de clar că, din acest punct de vedere, sunt limitări pe care rușii au încercat să le corecteze în cazul succesoarei Karakurt. Putem observa acest lucru uitându-ne la ce s-a schimbat în privința celor două rapoarte analizate mai sus.
Buyan M este în primul rând o platformă navală pentru racheta Kalibr. În perioada în care tratatul INF era încă în vigoare, o platformă navală care să folosească rețeaua fluvială din partea europeană a Rusiei și capabilă să utilizeze o rachetă a cărei lansare din baterii aflate la sol era interzisă de tratat, poate fi considerată drept ”inovația” perfectă pentru a ”ocoli” prevederile INF. Conform datelor disponibile în spațiul public, corvetele Buyan M au o înalțime de 6,57 m, cel mai probabil de la nivelul punții principale, după cum reiese din pozele avute la dispoziție. Împreună cu pescajul de doar 2,5 m, corvetele par a fi destul de potrivite pentru a folosi rețeaua de ape interioare a Rusiei, de la Marea Caspică pănă la Marea Baltică, cu precizarea că (i) trebuie să poată trece prin ecluze și (ii) pe sub poduri.
Mai multe informații despre rețeaua de râuri și canale a Rusie găsiți în documentul de mai jos.
5.8_NONIUS_EngineeringVorbim de o navă purtătoare de rachete, dar nu în sensul clasic – doar rachete anti-navă, ci și rachete de croazieră cu cap de luptă convențional sau nuclear capabile să lovească obiective din adâncimea teritoriului inamic la distanțe de peste 1 500 km de locul de lansare. Este o misiune care în marinele occidentale este în general atribuită navelor din clase superioare: fregate, distrugătoare sau crucișătoare, deși acestea din urmă par a fi o specie pe cale de dispariție.
Pentru rolul anti-navă este folosită fie versiunea 3M54T a Kalibr fie racheta supersonică P-800 Oniks, în clasificarea NATO: SS-N-26 „Strobile”. În acest rol, Buyan M este penalizată de lipsa elicopterului propriu pentru detecția și achiziția țintelor aflate dincolo de orizont. Această lipsă ar putea fi compensată prin integrarea unei drone aeriene capabile de îndeplinirea acestei misiuni, aspect de altfel corectat în cazul Karakurt. În lipsa elicopterului/dronei, Buyan M sunt dependente de furnizarea informațiilor necesare din surse externe, altfel fiind limitată la raza propiilor senzori, adică la orizont.
Dacă apărarea anti-aeriană poate fi considerată satisfăcătoare (rachete ghidate în infraroșu cu rază scurtă de acțiune, CIWS artileristic) cea anti-submarin lipsește cu desăvârșire, nava nefiind echipată cu sonar dedicat. Nu este ceva deosebit, marea majoritate a navelor purtătoare de rachete de acest tip nu dispun de mjloace de apărare/luptă anti-submarin, viteza fiind în general suficient de mare (în jurul a 40 Nd) pentru a compensa această lipsă. Atât doar că Buyan M are o viteză maximă de circa 26 Nd. Acest aspect va fi parțial remediat de succesoarea sa, Karakurt, creditată cu o viteză maximă de circa 30 Nd.
În cadrul unui grup de luptă, Buyan M vor fi pe post de camion / cărăuș de rachete pentru navele mai mari. Îmbunătățirea timpului de introducere a datelor țintei în computerul de bord / misiune al Kalibr și, eventual, dezvoltarea unor capabilități similare CEC american sau cel similar conceput de francezi va crește și mai mult utilitatea acestor nave.
Capacitatea de a ambarca versiunea cu cap nuclear a Kalibr în combinație cu capacitatea de a naviga pe apele interioare ale Rusiei transformă însă aceste nave din nişte ”umile” corvete purtătoare de rachete în niște adevărate ”capital ships” (rom. nave capitale/nave supreme), asemeni submarinelor purtătoare de rachete balistice. Mai ales în combinaţie cu versiunea cu rază de acţiune mărită a Kalibr, încă în faza de dezvoltare. Doar că la un cost mult mai redus. Accentuez, mult.
Nicolae Hariuc
Articole pe aceeași temă:
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/3M-54_Kalibr
http://www.russiadefence.net/t3033p325-project-21631-buyan-m-corvette
mihaistoian :
Interesant articol, interesante fotografiile! Felicitari!
P.S. Cea mai ,,tare” poza e cea cu blana de pe scaunul de pe puntea de navigatie!
rnhs :
Multumesc, Mihai! Rusii sunt mari amatori de blanuri… 🙂 Ala cred ca-i scaunul comandantului. 🙂 Cum ti se pare seria asta de articole?
mihaistoian :
Sunt interesante, in special pt a vedea la ce nivel vom ajunge dupa cei 7 ani de constructie ai corvetelor/modernizarea fregatelor. Daca ne vom apropia de un raport de 1/3 fata de flota ruseasca ar fi foarte bine, dpmdv, pt ca suntem intr-o alianta si atunci vor conta si navele bulgaresti(!) si cele turcesti(!), daca se va putea conta, daca nu doar cele americane. Cum spuneai si tu, noi trebuie sa insistam pe lupta ASuW si deminare si sa putem acoperi AA zona noastra economica.
Succes in continuare!
rnhs :
Multumesc, apreciez raspunsul! In privinta raportului vom vedea, cele 3 Grigorovici vor fi completate cu 3 Gorskov, in timp ce noi vom pierde o fregata, Marasesti. Dar cu 4 corvete si 2 fregate inarmate corespunzator nu vom sta rau. Turcia a inceput sa aiba un comportament imprevizibil si mai detine si cheia Marii Negre iar bulgarii… Sa vedem ce fac, cu ce se doteaza. Navele lor sunt vechi si au armamentul expirat sau in zona. Macar ei au o racheta AN mai noua.
Marina va fi pe cont propriu la Marea Neagra in caz de ceva.
mihaistoian :
Eu nu sunt asa de pesimist in privinta Marii Negre. E adevarat ca naval, daca nu avem nave nici americanii nu vor trimite un distrugator AB, dar aerian si terestru avem prezenta americana la MK si linia a doua la Campia Turzii. Important sa porneasca constructia corvetelor si sa ia bateriile de coasta. Chiar si cu 4 nave si 2 baterii plus 1 Patriot litoralul si ZEE sunt asigurate, opinia mea!
rnhs :
Cred ca nici nu ne permitem mai mult de atat… 4 corvete echipate corespunzator, 2 fregate, 4 dragoare modernizate si puitorul, cele 3 NPR-uri modernizate, eventual niste nave logistice noi. 3 submarine ar fi de-a dreptul senzational!
Marius B :
Interesanta nava.
Mi-ar fi placut sa avem si o imagine de ansamblu a marinei rusesti ca sa stim unde se pozitioneaza fiecare dintre navele descries, si la ce baze/flote sunt alocate. Imi plac comparatiile directe cu Gowind sau Sigma, atat in ceea ce priveste calitatile nautice si manevriere (unde am apreciat detaliile dar mi-ar fi placut sa aflu mai multe) cat si armamentul pentru fiecare dintre mediile de lupta. Interesanta seria!
rnhs :
Cred ca am uitat sa evidentiez, vor fi tratate doar navele care fac parte din Flota Marii Negre/partial Caspica dat fiind ca se poate trece dintr-una intr-alta.
N-am comparat nimic cu Gowind. 🙂 Sigma aleasa si prezentata in articol este o 7310, adica o nava similara ca dimensiuni si destinatie cu Buyan M.
La sfarsit va fi prezentata si o imagine de ansamblu a flotei Marii Negre, una care este puternic modernizata in ultimii ani.
tomcat1974 :
Versiunea scurtă: este vorba despre Tomahawk-ul rusesc, cu menţiunea că americanii de-abia acum dezvoltă versiunea anti-navă.
Incorect…
RGM/UGM-109B Tomahawk Anti-Ship Missile (TASM) au fost retrase in 1994 din serviciu.. Rusia cu Kalibr este la nivelul unde erau americanii acum …30 ani.
rnhs :
Poate ar fi trebuit sa spun: “re-dezvolta”. 🙂
Asa cum spune si AlexIS, se lucreaza la o versiune AN chiar acum, parte a programului de a da o mana mai lunga US Navy, cu un ochi spre China.
AlexIS :
Foarte bun articolul. Critic fiind, parca ar fi putut sa mai puna si niste rachete AA cu raza medie pe barcuta asta ca foarte subreada pe partea de aparare antiaeriana.
Un alt aspect sunt stergatoarele de parbriz, montate prost, intruna din poze lamela de cauciuc sta pe tabla in loc sa stea doar pe sticla, iar tabla aia are imperfectiuni, nici nu vreau sa imi imaginez eficienta lor pe timp de ploaie..de aici rezulta ca nu au experienta cu fineturi de genul asteia cu uz preponderent in industria civila…
@tomcat1974, Nicolae a punctat bine ca americanii cauta sa produca o versiune de Tomahawk dedicata luptei anti-nava, uite un link care sa iti confirme asta.
https://www.militaryaerospace.com/sensors/article/14038802/tomahawk-missile-antiship-upgrade
„Rusia cu Kalibr este la nivelul unde erau americanii acum …30 ani.”
O spui de parca Kalibrele au intrat in uz ieri dimineata, nu in 1990 iar ei (ruskii) nu stiau de existenta rachetelor anti-nava pana zilele trecute, si nu au avut vreodata in dotare asemenea tehnologii..
rnhs :
Multumesc!
Pentru ce e si ce poate sa faca, AA-ul este suficient si am unele dubii cum ca mai aveau loc sub punte. Sistemele AA instalate nu ocupa spatiu sub punte. Mai e si Duett-ul ala acolo, eu zic ca stau mai mult decat decent la AA.
Rusii si fineturile… 🙂
AlexIS :
Ai dreptate, pentru clasa lor stau bine, iar loc sub punte cu siguranta nu mai aveau, ca ar mai fi impachetat ruskii ceva bombe pe acolo. Vazusem intr-un video de propaganda de a lor, o idee utila, chiar si in cazul nostru. Este vorba de un sistem Tor M2KM pus pe punte, in locul heliportului, cum se poate vedea in imaginile de mai jos. Asa ceva cred ca ar fi de luat in calcul pentru fregatele noastre (ca-s tare golașe), gen una sau doua turele de CA95, pe unde este posibil, daca este posibil (banuiesc ca toata masina nu ar avea loc fara sa ocupe tot helipadul), ca o solutie de stop gap pana prin anii 2100-2200 cand se vor gandi ai nostri sa le inarmeze cu altceva mai bun..
https://ic.pics.livejournal.com/bmpd/38024980/4017717/4017717_original.jpg
https://ic.pics.livejournal.com/bmpd/38024980/4018055/4018055_original.jpg
Cu referire la „rusii si fineturile – baba si mitraliera” daca te uiti atent in ultima poza inainte de videoclip, geamul cu tenta multicolora e plin de murdarie…si nici spalatoare de „parbriz” nu au..ca sa vezi ce incepatori sunt..banuiesc ca in cazul unei murdarii mai accentuate tot un marinar inarmat cu o laveta imbibata in alcohol va fi responsabil cu asta..
PS. Daca am zis ceva gresit poti sa stergi comentariul.
rnhs :
Sunt satul de improvizatii. Ori le fac asa cum trebuie ori sa le dea naibii la rematul naval. Daca le inarmeaza la nivel de Type 23 ma declar multumit!
Vad ca si USMC si rusii folosesc idei similare si pun tot felul de chestii pe puntile navelor. Sa nu-i uitam nici pe egipteni cu Avengerul (parca) pus pe puntea Mistralului… 🙂
mihaistoian :
USMC vor sa foloseasca in special Himars-ul de pe puntea navelor de debarcare dpdv tactic, sa atace prima data litoralul pt protectia trupelor, avand in vedere ca navele americane folosesc in special tunul naval de 57 mm, care nu are forta in atac la tarm, iar apoi in adancime pt protejarea capului de pod
rnhs :
Distrugatoarele si crucisatoarele au 127, 57 e momentan doar pe LCS. Au pus ei si un buggy dotat pentru EW pe puntea unui LHA. Oamenii improvizeaza.
Himars vor sa-l faca sa lanseze mai multe tipuri de rachete. USMC vrea sa regandeasca flota, nu m-ar mira sa vedem ceva in genul VB-urilor si monitoarelor noastre, doar ca maritime…