Direcția Hidrografică Maritimă are un rol semnificativ în susținerea activităților desfășurate de Forțele Navale Române, furnizând informații deosebit de importante, atât pentru navigație, cât și pentru lupta antisubmarin și împotriva minelor marine. Subiectul a mai fost tratat pe rnhs.info în două articole separate, unul despre hidrografie (poate fi recitit aici) și unul despre hidrolocator – sonar (poate fi recitit aici).
Făcând o trecere în revistă a licitațiilor desfășurate în ultimii ani de Direcția Hidrografică Maritimă am remarcat că, în martie 2022 a fost atribuit către Opal Construct SRL[1] un contract multianual de furnizare produse – „Șalupă de cercetare hidrografică și oceanografică – 2 complete” (adică 2 șalupe în limbajul oamenilor simpli) în valoare de 11.513.900 lei. Inițial, contractul va fi încheiat pentru o singură șalupă, cu opțiunea pentru autoritatea contractantă de a comanda și a doua șalupă în condiții similare de preț, termen de livrare sau garanție. Aceast opțiune se datorează cel mai probabil constrângerilor bugetare.
Din punct de vedere al mijloacelor tehnice navale, în prezent, Direcția Hidrografică Maritimă mai operează pe lângă nava hidrografică „Cpt. Cdor Alexandru Cătuneanu” (navă Proiect 1395, ICEPRONAV Galați, lansată la apă în 1996) și două șalupe hidrografice:
- șalupa de cercetare hidrografică „Ocean 1”, un catamaran de 12,5 m produs de Ferrato Nautica Service care a intrat în serviciu în 2021 și
- șalupa hidrografică „Cpt.Cdor Alexandru Cătuneanu 2” intrată în serviciu în 2008. Aceasta este de tip monococă și are dimensiuni generale similare celor ale catamaranului.
Tot în primăvara lui 2022 (11 aprilie 2022) a fost atribuit aceluiași ofertant (Opal Construct SRL) un contract în valoare de 3.330.466,36 lei având ca obiect „Realizarea remizei / halei glider în cazarma 3399 Constanța”[2][3]. Construcția acestei hale se încadrează în prevederile acordului de cooperare încheiat între Statele Unite ale Americii şi România, ca parteneriat strategic pentru dezvoltarea capacităților antisubmarin ale României. Astfel, „echipamentele tip mini submarin (glider)” care vor asigura colectarea de date vor fi puse la dispoziţia Forţelor Navale Române (prin Direcţia Hidrografică Maritimă), gratuit, de partenerul american, prin Oficiul pentru cooperare în domeniul apărării în România. SUA trebuiau să livreze echipamentele în decembrie 2020.
Cel mai probabil, „echipamentele tip mini submarin (glider)” menționate în descrierea licitației sunt vehicule autonome subacvatice de tip „planor”. Pentru a „zbura” prin apă, un planor subacvatic utilizează principiul modificării flotabilității, urcând sau coborând continuu, avantajul acestei soluții fiind consumul extrem de redus de energie. Mai jos, un scurt video care descrie modalitatea de funcționare a acestui tip de „planor”:
Acest tip de vehicule subacvatice au o autonomie de câteva luni și se pot scufunda până la adâncimi de 1000 m, timp în care colectează informații hidrografice relevante despre coloana de apă prin care „planează”, informații extrem de utile în lupta antisubmarin, ca să dau un exemplu facil. Aceste „planoare subacvatice” sunt dotate cu mai mulți senzori, de la simpli senzori care măsoară temperatura, salinitatea sau densitatea apei, până la senzori de mare complexitate așa cum este hidrofonul sau hidrolocatorul (sonarul) cu scanare laterală utilizat pentru cartografierea fundului mării sau descoperirea minelor de fund.
Americanii folosesc sau au folosit mai multe tipuri de astfel de „planoare subacvatice” așa cum sunt cele electrice produse de Teledyne Webb Research – tip Slocum[4] sau cele de clasă Liberdade[5]: StingRay (2004), XRay1[6] (2006), XRay2 (2007) și ZRay (2010).
În condițiile în care vin vești bune de pe frontul mijloacelor tehnice intrate în dotare, să sperăm că Direcția Hidrografică Maritimă nu duce lipsă de specialiști, pentru că cineva trebuie să și interpreteze toate informațiile culese cu ajutorul acestor mijloace tehnice.
Surse bibliografice:
[1] https://sicap.ai/licitatii/contract/100276245
[2] https://www.dhmfn.ro/ro/documente/SCN1073941%20AnuntParticipare_Remiza.pdf
[3] https://sicap.ai/licitatii/contract/100280386
[4] Mai multe informații aici: https://www.pmel.noaa.gov/edd/slocum-sub-surface-electric-gliders și aici: http://www.teledynemarine.com/slocum-glider?ProductLineID=14
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Liberdade_class_underwater_glider
[6] https://apl.uw.edu/projects/xray/summary.html
Articole pe aceeași temă:
mihaistoian :
Salut și La mulți ani!
Interesante ,,planoare”, sper să primim destule și, vorba ta, să avem specialiști(fără ghilimele) să le folosească!
rnhs :
La Multi Ani! Sa ai un 2023 asa cum iti doresti! 🙂 Da, resursele umane in armata nu sunt doar o problema romaneasca, cam toata lumea are probleme. Dintr-un raport al Directiei Hidrografice din 2021:
„We have only a few specialized personnel in hydrography and marine cartography. At this time, we have only 3 people that hold certification in hydrography and 2 people in marine cartography. We have no persons specialized in oceanography. […] One person attended CAT B hydrography training course at FOST(UK) in 2018”
FOST: https://www.royalnavy.mod.uk/our-organisation/bases-and-stations/navy-command-hq/fost
robu :
Salut. Multumesc pentru articol, o duminica placuta tuturor
rnhs :
La multi ani! Multumesc si eu pentru lectura!
sorin.vasile :
la multi ani
multumesc de articol
rnhs :
Multumesc si eu! La multi ani!