Scriam pe la începutul lui 2021 (articol care poate fi recitit accesând acest link) că actualele vedete de patrulare (la origine dragoare) – VD141 ale Divizionului 88 Vedete Fluviale sunt îmbătrânite moral și fizic. Mai multe informații despre vedetele Divizionului 88 Vedete Fluviale găsiți și aici. La un moment dat am văzut și o emisiune în care se discuta despre reparații capitale și remotorizare a VD141, într-o manieră similară programelor prin care au trecute vedetele blindate de clasă Brutar și prin care trec în prezent monitoarele de clasă Kogălniceanu (monitorul 46 a fost până de curând în șantier la Dunav Brăila).
Tot atunci, reluam un interviu mai vechi (din 2020) cu comandantul Regimentului 307 Infanterie Marină care ne relata că, până în 2026, se are în vedere dezvoltarea unor noi capacități fluviale pentru Forțele Navale Române (FNR) care vor fi dotate cu noi vedete blindate de asalt.
În acest context, intrarea unei noi șalupe rapide de intervenție în compunerea Divizionului 88 Vedete Fluviale nu a reprezentat neapărat o surpriză pentru mine. Motivul pentru care acest articol apare de-abia astăzi este că, până acum, nu am reușit să identific nici modelul, nici producătorul șalupei.
Conform unui comunicat transmis de FNR către DefenseRomania, principalele misiuni ale șalupei rapide de intervenție, botezată „Eugeniu Botez” (număr de bordaj 522), sunt de sprijin în acțiunile fluviale, de intervenție rapidă cu subunități de infanterie marină, cu specialiști EOD (lucrul cu explozivii) sau cu scafandri militari, acțiuni de patrulare în zona de desfășurare a acțiunilor militare, de evacuare a urgențelor medicale și de sprijin în misiunile de căutare și salvare executate în zona de responsabilitate.
Conform aceluiași comunicat, șalupa de intervenție „Eugeniu Botez” va fi dislocată în Portul Militar Tulcea și va fi destinată executării unor misiuni pe Dunăre, pe canalele de legătură, în apele interioare, în zona lagunară și în zonele costiere.
Licitația a fost organizată de Direcția Hidrografică Maritimă (UM 02133) ceea ce poate părea surprinzător. Într-o primă fază s-a efectuat o consultare a pieței[1]. Dacă am identificat corect, anunțul[2] a fost publicat în iulie 2020 și a avut ca obiect atribuirea unor Contracte multianuale de furnizare pe o perioadă de 8 luni, având ca obiect realizarea furnizării, instalării și punerii în funcțiune a unui complet de ambarcațiuni care să îndeplinească cerințele SOLAS pentru N.M.H. “Cpt. cdor. A. Cătuneanu”, navă din dotarea Forţelor Navale, proiect 1395 ICEPRONAV Galaţi și Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.
Contractul multianual de furnizare „Ambarcaţiune rapidă de intervenţie și evacuare de urgență – Lot nr. 3” a avut o valoare estimată de 1.680.672,27 lei fără TVA iar criteriul de atribuire a contractului a fost cel mai bun raport calitate – preț, unde criteriul preț a avut o proporție de 80%, restul fiind reprezentat de criteriile tehnice: 5% – viteza maximă cu ambarcațiunea goală de minim 30 Nd (55,5 km/h), 5% – autonomia de minim 200 Mm (370 km) la viteza de croazieră, 5% – viteza de croazieră la plină încărcare de minim 25 Nd (46 km/h) și 5% – termenul de garanție a echipamentelor de minim 24 luni.
Contractul a fost atribuit unei companii locale, Electroscoica Mar[3] cu sediul în Constanța, activă pe piață încă din 1991. Aceasta are în portofoliu mai multe ambarcațiuni destinate autorităților navale, cum ar fi pilotine, nave de patrulare sau hidrografice.
Modelul[4] furnizat Forțelor Navale Române este ESM12 SAR/CREW/PATROL BOAT care are următoarele caracteristici tehnice:
- Lungime maximă – 12,7 m
- Lățime – 4 m
- Pescaj – 0,65 m
- Propulsia – 2 x motoare diesel cu o putere totală de 560 kw (751 CP)
- Viteza – > 30 Nd (55,5 km/h)
- Raza de acțiune – 200 Mm (370 km)
Ambarcațiunea este construită din aluminiu, are un echipaj de 2 (doi) oameni și mai poate transporta încă 6 (șase) oameni pe scaune dedicate, cu amortizare. De asemenea, poate transporta 2 (două) tone de materiale, având un cockpit destul de amplu în zona pupa, în spatele cabinei. În prova se găsește o rampă pentru debarcare atunci când ambarcațiunea este urcată cu prova pe mal. După cum se vede și din poze, comanda arată excelent și probabil că dispune de sisteme de navigație (inclusiv radar de navigație) și comunicații moderne.
Și-a făcut debutul în perioada 16 – 21 octombrie, la Exercițiul „Danube Protector” al forțelor navale fluviale, desfășurat pe Brațul Sfântu Gheorghe și la gurile Dunării. Conform comunicatului FNR[5], elementul-cheie al exercițiului îl constituie acțiunea comună, combinată, sincronizată și coerentă, bazată pe coeziunea și experiența echipei.
Activitățile desfășurate cuprind elemente de planificare și de pregătire a acțiunilor tactice, acțiuni de dislocare a forțelor în teren, deopotrivă terestre și fluviale, proceduri operaționale de cercetare și supraveghere a unui raion fluvial, de asigurare a securității și de apărare a unui port fluvial, precum și acțiuni tactice de asalt fluvial. Tragerile cu sistemele de artilerie de la bordul navelor militare fluviale și cu armamentul individual de infanterie, cu muniții de război, fac parte din scenariul Exercițiului „Danube Protector 22”, în care protagoniștii sunt marinarii militari fluviali şi pușcașii marini, care acționează împreună ca un întreg, pentru asigurarea securității țării noastre la granița fluvială cu Ucraina și în zona de litoral din nordul Dobrogei.
Eu nu pot decât să le doresc marinarilor fluviali la mai multe!
Surse:
[1] https://www.dhmfn.ro/ro/documente/Anunt_Consultare_piata_ambarcatiuni.pdf
[2] https://www.dhmfn.ro/ro/documente/CN1022774%20Anunt%20de%20participare.pdf
[3] http://www.electroscoica.ro/about.html
[4] http://www.electroscoica.ro/esm12sar.html
[5] https://www.navy.ro/comunicat.php?id=653
Pe aceeași temă:
Andrei :
La mai mult si cateva cu coltisori noii 😀
rnhs :
Din ce vad eu, salupele astea rapide sunt mai degraba pentru asigurarea logisticii si mobilitatii puscasilor marini. Dar nu m-ar mira sa apara o statie cu mitraliera de 12,7 pe ea…
mihaistoian :
Marina militara clar trebuie dotata cu nave noi, sa speram ca le va si primi!
Felicitari pt articol, bine scris, ca de obicei!
rnhs :
Multumesc, Mihai! Licitatia a fost pentru o singura ambarcatiune. Eu sper ca mai intai vor sa experimenteze cu ea si mai apoi sa comande mai multe. Infanteria marina are nevoie de asa ceva, a zis-o si comandantul regimentului. RIB-urile nu sunt suficiente. Sa vedem, sa nu uitam de instalatiile portuare dezvoltate de americani, una era la Babadag/Tulcea, nu-mi mai amintesc acum.
mihaistoian :
Cred ca discutia a fost pe Romil si da, o instalatie era la Babadag si alta la Mangalia, parca erau postate si niste schite si capturi de teren cu Google
rnhs :
Da, eu am scris articolul in baza unor informatii de la Alex. Asta: https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-noi-investitii-americane