Prima știre vine de la americani: la sfârșitul lunii trecute, o pereche de bombardiere tip B-1B Lancer a efectuat un raid de antrenament la Marea Neagră.

Cele două aeronave au efectuat un zbor de lungă durată, de la baza lor din Dakota de Sud, SUA, până în Marea Neagră unde au simulat un atac împotriva unei flote utilizând cele mai noi rachete anti-navă din arsenalul american: Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM).

Despre LRASM eu am mai scris cu alte ocazii, articolul respectiv putând fi citit aici. Un articol similar a apărut relativ recent și în revista „Știință și tehnică”. Este o rachetă modernă, de generație nouă, cu o rază de acțiune și cu un nivel de autonomie absolut impresionante. LRASM a devenit operațională relativ recent, fiind integrată în decembrie 2018 pe B-1B Lancer care are o capacitate estimată de 24 de astfel de rachete. Mai jos o lansare din B-1B Lancer.
Având în vedere că:
- licitația MApN pentru dotarea Forțelor Navale Române cu baterii de coastă moderne bate pasul pe loc de câțiva ani;
- licitația corvetelor este în etapa contestațiilor în justiție, etapă care nu pare să se mai sfârșească;
- nimeni nu se gândește/nu vrea să integreze o rachetă anti-navă pe F-16 românești sau dacă se gândesc, nu și-au exprimat opinia în public,
prin raportare la prevederile Convenției de la Montreaux despre care puteți citi mai multe aici, vedem astăzi o primă soluție a SUA pentru a contrabalansa capabilitățile militare superioare ale Rusiei în bazinul Mării Negre.
A doua știre vine de la vecinii noștri de alianță, Turcia. Ați auzit poate de programul MILGEM, un program național al marinei turce prin care s-a urmărit utilizarea maximă a resurselor naționale în vederea construirii unor noi clase de nave.
Programul s-a materializat până acum cu corvetele de clasă Ada, în opinia mea niște nave excelente care la un moment dat au fost în cărți și pentru programul nostru național de dotare cu corvete multirol. Turcii au construit patru unități, toate aflate astăzi în serviciul activ al flotei și despre care puteți citi mai multe aici. Mai mult decât atât, turcii au reușit să câștige o licitație în Pakistan urmând să construiască patru unități pentru marina acestora.
Revenind, Turcia continuă programul MILGEM cu fregatele de clasă „I (Istanbul)”, contractul pentru prima unitate fiind semnat în septembrie 2019, nava urmând a intra în serviciu în 2023.
Mai jos, o primă poză a navei unde, prin comparație cu corvetele de clasă Ada, observăm apariția unui sistem de lansare verticală a rachetelor amplasat între turela prova și suprastructura comenzii, mărind considerabil capacitatea de luptă antiaeriană a navei. Știm că turcii utilizează în acest moment rachete antiaeriene Standard de generație mai veche, planurile fiind să utilizeze și Evolved Sea Sparrow Misille (ESSM). Conform informațiilor disponibile, se pare că fregatele vor fi mai lungi cu 13 m decât corvetele Ada, dar e posibil ca planul de forme să fie similar.
Radarul pare a fi un Smart S, de proveniență Thales, produs sub licență în Turcia, o apariție notabilă constituind-o rachetele Atmaca, produs al industriei turce despre care am scris și aici pe site.

Se pare că tot mai mulți producători locali vor fi integrați în lanțul de producție, planul turcilor având în vedere o integrare a industriei locale de 75%.
Un clip preluat de pe navalnews.net ne arată evoluția programului MILGEM.
Ultima știre vine de la ruși, care au început luna aceasta ample manevre navale la Marea Neagră, nu mai puțin de 37 de nave fiind implicate.
În lumina primei știri realizăm că, teoretic vorbind, cele două B-1B Lancer au suficientă putere de foc cât să incapaciteze întreaga flotă rusă a Mării Negre…
Prin urmare, încheiem astăzi în această notă optimistă.
Nicolae
mihaistoian :
Salut! Probabil ca rusii au vreo 50 de nave in total, ca doar nu le-au scos pe toate la manevra, unele sunt la reparatii, asa ca, cu doua B1-B Lancer si doua-patru F-18 SuperHornet decolate din Mediterana inarmate cu LRASM au rezolvat problema flotei ruse! Ai dreptate, au rezolvat nodul gordian al Conventiei de la Montreaux!
rnhs :
Salut! Ei, n-as spune ca au rezolvat nodul gordian, dar e clar ca povestea ii preocupa (parca mai mult decat ne preocupa pe noi) si cauta solutii. Apoi asta nu rezolva imposibilitatea de a mentine nave serioase in Marea Neagra si nu exclude efortul nostru de a avea nave mai bine echipate cu armament anti-nava si antiaerian. Dar da, aviatia maritima inarmata cu rachete anti-nava este un „ciomag” suficient de mare pentru o descurajare eficienta.
mihaistoian :
Eh! In ritmul in care se misca ai nostri, intr-un deceniu vom avea si noi macar o nava noua cu valente AS!
rnhs :
Mda…
mihai :
Jos palaria ptr. turci.Daca erau mai putin berbeci islamizati si mai normali la creier poate mai castigau si alte licitatii.Oricum sunt patrioti ceea ce conducatorilor politici si militari ai poporului le lipseste cu desavarsire.
rnhs :
Lucrurile s-au schimbat cand cu puciul impotriva lui Erdogan. Ei castigasera licitatia pentru fregate si erau in carti si pentru corvete. Au si adus la noi o Gabia (fosta Oliver Hazard Perry) si o Ada.