Spre deosebire de unii pe care-i cunoaștem cu toții și care se… dar realmente se screm și se câcâie să semneze un contract pentru achiziția a patru corvete multirol, vecinii noștri bulgari s-au mișcat cu ceva mai mult talent chiar dacă unele sincope au apărut și la ei. Damen-ul lor este Fincantieri, care a contestat licitația al cărei câștigător desemnat a fost Lürssen. Cumva, bulgarii au tranșat lucrurile mai repede decât noi.
Astfel, în 12 noiembrie 2020, în cadrul unei ceremonii restrânse, a avut loc semnarea contractului prin care marina bulgară urmează să achiziționeze două nave de patrulare modulare, multirol.
We signed a contract that is important not only for the Bulgarian Armed Forces, particularly for the Bulgarian Navy, but also for the company Lürssen. It shows that the relations, including the economic ones, between the two friendly countries, the Republic of Bulgaria and the Federal Republic of Germany, are developing well.
Ministrul Apărării din Bulgaria, Krasimir Karakachanov
Cele două nave vor fi construite de un șantier naval din Bulgaria în baza transferului tehnologic operat de compania germană, costul contractului fiind de 984.000.000 leva (502.785.566 euro), inclusiv TVA. Conform contractului, cele două nave vor fi livrate marinei bulgare în 2025, respectiv 2026 și include navele gata de luptă, inclusiv muniția, instruirea echipajelor și a echipelor de întreținere dar și transferul tehnologic către șantierul bulgar MTG Dolphin din Varna.
Cu ocazia semnării a fost prezentată și o machetă a viitoarelor nave de patrulare, cea de mai jos:
Prezentarea caracteristicilor tehnico-tactice
Se pare că cei de la Lürssen au propus o versiune a modelului lor OPV 90 modificată și adaptată cerințelor bulgarilor.
Caracteristici tehnice (OPV 90, sursa Lürssen)
- Lungime: 90 m
- Lățime: 14 m
- Pescaj: 3,5 m
- Deplasament: 2.100 tone
- Propulsie: 2 x diesel/6.300 kw putere maximă
- Echipaj: maxim 90 (probabil include și detașamentul aerian)
- Viteza maximă: 20 – 25 Nd (37 – 46 km/h)
Chiar dacă sunt denumite „nave de patrulare”, capacitățile tehnico-tactice sunt mai degrabă specifice unei corvete. Navele vor fi capabile să lupte în toate mediile: de suprafață, submarin, aerian și electronic.
Ne putem aștepta ca senzorii, armamentul dar și sistemul de conducere centralizată a luptei să provină de la companii din industria de apărare germană: Diehl Defence, Raytheon Anschütz GmbH, Hensoldt, MBDA Deutschland sau Atlas Elektronik.
Am făcut o serie de capturi din clipul de mai sus cu ajutorul cărora voi trece în revistă principalele caracteristici tehnico-tactice ale navelor bulgărești.
În poza de mai sus am încercuit cu roșu turela prova, cel mai probabil echipată cu un tun rapid de 76 mm de la Oto Melara, astăzi Leonardo și cele opt (8) celule verticale pentru lansarea rachetelor antiaeriene. În mod normal, germanii propun pentru OPV 90 Mk-56 VLS capabil să lanseze racheta antiaeriană cu rază medie de acțiune RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM). Alegerea bulgarilor în ceea ce privește racheta antiaeriană ce va fi folosită pe aceste nave este logică având în vedere că ei operează deja pe fregatele lor RIM-7 Sea Sparrow, precursoarea ESSM.
În poza de mai sus continuăm spre centrul navei și aruncăm o privire asupra senzorilor, zona încercuită cu negru. Radarul de cercetare este amplasat sus pe catarg și, în opinia mea, este vorba de un produs Thales, NS-100. În aceeași zonă mai este amplasat și un radar de navigație iar și mai jos, în fața catargului, este amplasat un radar de control al focului, probabil tot de la Thales. Dacă este vorba de Stir, atunci merită menționat că acesta include și un sistem opto-electronic, cu atât mai mult cu cât nu am văzut niciunul pe machetă.
În babord, în dreapta catargului avem antena satelit pentru comunicații. Cu siguranță sistemele de comunicații vor dispune de Link 16.
În poza de mai sus am încercuit cu negru lansatoarele rachetelor navă-navă de tip RBS-15 Mk 3 produse și de Diehl Defence. Navele vor fi dotate cu patru (4) astfel de rachete.
În poza de mai sus am încercuit cu negru, în ordine, de la prova spre pupa:
- zona tunului și a tuburilor lansatorului vertical Mk-56;
- zona rachetelor navă-navă RBS-15 Mk. 3;
- sistemul CIWS artileristic folosit pentru apărarea antiaerieană apropiată a navei – Rheinmetall Oerlikon Millennium Gun de 35 mm situat spre pupă în apropierea celui de-al doilea catarg; și
- deschiderea din cocă (jos, sub hangar) pentru lansatoarele triple de torpile.
În poza de mai sus, am încercuit cu negru următoarele:
- zona sistemului CIWS și a artileriei secundare compusă din două tunuri de calibru mic amplasate simetric, la tribord și babord, pe hangarul elicopterului;
- în colțul din stânga jos al pozei unde, sub helipad, este o zonă modulară ce poate primi o rampă pentru lansarea bărcilor rapide – Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB), două (2) containere și/sau un sonar tractat, foarte important pentru monitorizarea spațiului subacvatic și detecția submarinelor.
În poza de mai sus avem hangarul și helipadul capabile să acomodeze un elicopter mediu cu masa totală de maxim 11 tone. Pe al doilea catarg mai avem un radar de navigație, cel mai probabil folosit pentru dirijarea elicopterului.
Câteva gânduri
Cele două „nave de patrulare” au un armament similar actualelor fregate din serviciul marinei bulgare, nave de clasă Wielingen, cumpărate din Belgia în 2004, respectiv 2008.
De altfel, cele două „nave de patrulare” bulgărești au un armament similar corvetelor multirol pe care și le dorește și marina română. Deosebirile dintre „navele lor de patrulare” și „corvetele noastre multirol” ar fi la propulsie, ai noștri solicitând una hibridă, diesel-electrică, cerința noastră expresă ca navele să fie capabile să opereze drone și, posibil, în ceea ce privește capacitatea de încasare, de rezistență și combatere a avariilor. Vis-a-vis de ultima caracteristică, merită menționat că, din ceea ce cunosc, toate navele participante la licitația românească (Naval Group – Gowind 2500, Damen – Sigma 10514 și Fincantieri – Abu Dhabi) sunt și ele la origine tot niște nave de patrulare – Offshore Patrol Vessel (OPV).
Un alt aspect este cel al transferului tehnologic necesar construcției navelor de către șantierul naval din Varna. Livrarea celor două nave bulgărești este așteptată peste 5, respectiv 6 ani, semn că acest transfer nu se poate face peste noapte. Ori în cazul nostru specific, se solicită livrarea primei nave în termen de 3 ani de la semnarea contractului în condițiile în care Naval Group trebuie de asemeni să facă transfer tehnologic către Ș. N. Constanța.
În încheiere, eu doresc să-i felicit pe bulgari și să le urez succes în derularea programului!
Nicolae
Actualizare, 9 decembrie 2020. Potrivit celor de la Saab, compania suedeză a fost desemnată de Lürssen să furnizeze sistemul de conducere centralizată a luptei pentru cele două nave de patrulare bulgărești. Cel mai probabil va fi vorba de produsul 9LV despre care puteți citi mai multe aici.
Andrei :
Si.au asigurat si ceva capacitate de a ataca plajele, la nevoie. Daca i.au munitie Vulcano.
Bravo lor
rnhs :
Munitia speciala pentru tunurile de 76 si 127 de la Leonardo nu este deloc ieftina si nu cred ca bulgarii, saraci ca si noi, vor lua stocuri importante. Dar intotdeauna este bine sa stii ca ai aceasta alternativa.
Andrei :
Corect