De la ocuparea Crimeei în 2014, Rusia a desfăşurat o amplă campanie de întărire a flotei Mării Negre şi a capabilităţilor militare desfăşurate în peninsulă. Pe lângă apărarea Crimeei, flota Mării Negre este şi principala forţă navală a Rusiei desfăşurată frecvent în Marea Mediterană, în special întru susţinerea aliatului sirian dar şi pentru a readuce aminte occidentalilor că Rusia este încă o putere.
Prin urmare, în ultimii ani, flota Mării Negre a fost întărită constant cu noi corvete, submarine, infanterie marină, aviaţie şi apărare de coastă. Împreună cu flotila Mării Caspice, flota Mării Negre a avut un impact perceptibil asupra campaniei din Siria, furnizând atât o capacitate de atac terestru cât şi apărare anti-aeriană în largul portului Tartus.[1]
În timpul campaniei din Siria, o nouă generaţie de rachete de croazieră lansate de pe diferite platforme (corvete, fregate, submarine diesel-electrice) şi-au făcut debutul în luptă. Aceste nave de suprafaţă şi submarine pot fi considerate platforme multirol pe care au fost integrate „familii” specifice de sisteme de armament, cum ar fi rachetele Kalibr şi Oniks sau sistemul de apărare anti-aeriană Poliment-Redut (varianta navalizată a S-350 Vityaz), a cărui dezvoltare a fost finalizată, după unele probleme.
În acest context, aparatele de avertizare timpurie sunt foarte importante în desfăşurarea operaţiunilor aero-navale. În general, în acest rol sunt folosite avioane special configurate, datorită autonomiei şi altitudinii superioare celor ale elicopterelor. Totuşi, în cazul unor limitări tehnice sau financiare, armatele lumii folosesc uneori în acest scop elicoptere.
Este şi cazul Marii Britanii care, datorită faptului că noile sale portavioane nu sunt dotate cu catapulte şi cabluri arestoare, nu poate opera aparatul dedicat AEW, E-2D Hawkeye, fiind obligată să folosească în acest scop un elicopter. Este vorba de Merlin Mk 2 a cărui versiune specializată de avertizare timpurie (AEW) a fost botezată Crowsnest[2]. În traducere liberă, „crowsnest” înseamnă „cuib de cioară”, ceea ce în limba română înseamnă cuvântul gabie care desemnează platforma orizontală fixată în vârful unui catarg și folosită ca loc de observație.
Conform unei ştiri din martie 2020[3], Regimentul 318 aviaţie de la Marea Neagră a primit primul elicopter Ka-31R AEW&C (Airborne Early Warning and Control System – rom. avion de cercetare și avertizare timpurie) capabil, atât de control al spaţiului maritim şi aerian cât şi de asigurarea dirijării rachetelor Kalibr, Oniks şi, în curând, poate chiar şi Zircon, către ţintă. Conform informaţiilor disponibile, se pare că acesta este primul dintr-o serie de mai multe elicoptere, parte a unui escadron special înfiinţat în acest scop în cadrul regimentului amintit.
Elicopterele vor fi dislocate în Crimeea şi vor putea acoperi arii largi în Marea Neagră oferind comandanţilor ruşi o privire de ansamblu asupra traficului naval şi aerian precum şi avertizare timpurie în eventualitatea unui atac cu rachete de croazieră.
Elicopterele vor putea transmite prin legături de date toate aceste informaţii în timp real către posturile de comandă de la sol, inclusiv bateriile de coastă, către navele proprii sau către sistemele de apărare antiaeriană. Într-un articol anterior pe care-l puteţi reciti aici am văzut cum ruşii vor folosi inclusiv navele proprii pentru avertizarea timpurie şi dirijarea apărării antiaeriene cu baza la sol în vederea interceptării ţintelor.
Capabilitatea de a dirija în timp real rachetele navă-navă către ţintă sporeşte eficacitatea sistemelor cu baza la sol şi foloseşte cu maximă eficienţă raza lungă a sistemelor de rachete navă-navă ruseşti.
Ka-31R AEW&C are masa maximă la decolare de 12,5 tone şi o viteză de croazieră de 220 km/h. Raza de acţiune este de 700 km iar autonomia de 2,5 h la o altitudine de 11500 de picioare (circa 3500 m). Echipajul este format din 3 oameni.
Elicopterele vor fi utilizate atât de pe bazele de la sol cât şi de pe navele flotei Mării Negre sporind astfel substanţial raza lor de acţiune.[4] Cele mai probabile candidate în vederea echipării cu acest tip de elicopter sunt fregatele proiect 11356 – Amiral Grigorovici dar şi navele proiect 22350 – Amiral Gorşkov (care vor completa flota Mării Negre în curând conform ultimelor informaţii publice) sau chiar navele de patrulare de clasă Bykov despre care am scris pe larg aici. Apropos de Bykov, flota Mării Negre va primi cea de-a treia unitate – Pavel Derzhavinto până la sfârşitul acestui an.
Un alt destinatar pentru aceste elicoptere ar putea fi cele două noi nave de asalt amfibiu pe care rușii le denumesc pentru moment ”universal landing ships (UDC)”. Construcția primei nave cu un deplasament estimat de circa 15000 tone este programată să debuteze în mai 2020, la șantierul Zaliv din Crimeea. Prima navă este programată să fie livrată în 2027, urmând a fi integrată în flota Mării Negre. Acum, în condiţiile crizei economice care va urma pandemiei de coronavirus, este posibil ca acest proiect să fie amânat, aşa cum au fost amânate şi proiectul distrugătorului Lider sau cel al fregatei Gorşkov M.
Ka-31R foloseşte radarul E801M Oko, amplasat orizontal sub fuselaj, despre care sursele publice spun că poate detecta ţinte precum rachetele de croazieră de la distanţe de 150 km şi chiar şi nave cu un deplasament redus de la distanţe de peste 250 km.[5] Radarul este capabil să urmărească până la 20 de ţinte simultan[6] sau 40, conform altei surse.[7]
Acest tip de elicopter nu este nou pentru ruşi, el fiind exportat în India şi în China, începând cu 1999 în scopul utilizării pe portavioane.
Imaginea de mai jos este elocventă în ceea ce priveşte concepţia de utilizare a acestui aparat.
Acest nou mijloc de luptă din dotarea Rusiei la Marea Neagră îmi reaminteşte de Pumele noastre navale care, deşi sunt dotate cu un radar modern, Telephonics, acesta nu are şi modulul IFF (identificare amic-inamic) care i-ar fi conferit capacitatea de a dirija rachete navă-navă către un potenţial inamic. Ah, dar staţi aşa: nici astăzi România nu are în dotare o rachetă navă-navă modernă…
Nicolae
Surse bibliografice:
[1] https://www.rumaniamilitary.ro/progresand-spre-nave-mai-mici-si-marinari-mai-profesionisti
[2] https://www.lockheedmartin.com/en-gb/products/merlin-helicopter.html
[3] https://navalnews.net/russian-black-sea-fleet-receives-ka-31p-aew-helicopters/
[4] https://www.joint-forces.com/world-news/30262-russian-black-sea-fleet-kamov-ka31r-training
[5] https://defence24.com/russian-airborne-early-warning-helicopters-in-crimea-missile-threat-in-black-sea
[6] https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2020-03-25/russian-navy-inducts-kamov-ka-31r
Andrei :
Legat de România aș merge pe o flotilă de SMX-26 https://www.youtube.com/watch?v=OM2x5QraDRU (are si capaciate AA) + corveta Gowind.
Excelet articol
rnhs :
Multumesc! SMX-26 este un concept interesant, dar doar un concept, nici macar un prototip functional. Intr-adevar, un submarin poate evita detectia de catre un elicopter similar celui din articol atat timp cat sta in imersiune.
Andrei :
Da un concept, da cred ca sar potrivi, macar pentru zona excluzisva 😀 si pentru FOS
gabi S. :
A fost discuția despre ce sub ar fi potrivit pt FNR. Acest concept era luat în glumă.. Și pare o glumă
sorin.vasile :
Acum cateva zile era pe Romania Military o discutie despre solutii ieftine care sa creasca forta noastra militara la Marea Neagra in conditii de austeritate financiara.Ideea era de a moderniza vase vechi si de a cauta solutii noi.Parerea mea este ca cel mai inteligent lucru ar fi sa ne dotam cu 8-10 elicoptere capabile sa faca ASW ,AN si patrulare in asa fel in cat sa ne impingem detectia si atacul dincolo de zona de litoral
rnhs :
Daca te referi la articolul despre Tetal, sa stii ca tot eu l-am scris si p-ala. 🙂
Elicopterele pot avea picioare scurte daca le folosesti doar de pe uscat. Pentru cautarea submarinelor, tandemul nava – elicopter este cel mai indicat.
In plus, elicopterele de care zici tu sunt si foarte scumpe.
sorin.vasile :
Ori si cum va trebui sa cumperi helicoptere pentru corvete.Nu stiu cat costa un ec725 dar in mod sigur va fi nevoie de asa ceva.
sorin.vasile :
Nu tin neaparat la ec725 dar mi-am adus aminte ca am vazut un videoclip cu varianta braziliana: https://www.youtube.com/watch?v=u0vX06pXsUs
sorin.vasile :
un pret estimativ:
https://www.aircraftcompare.com/aircraft/eurocopter-ec-725-caracal/
la asta se adauga tot ce tine de operationare si probabil pretul se dubleaza
rnhs :
Tine cont si de faptul ca, probabil, ala e pretul versiunii de transport. Versiunea capabila anti-submarin si anti-nava este specializata si, evident, mai scumpa. NH-90 poate fi o optiune in acest sens.
robi :
Multumim pentru articol. foarte interesant.
eu banuiesc ca rusii se folosesc de corona sa scape de toate promisiunile de care oricum nu aveau cum sa se tina. situatia lor economica era slaba si inainte de criza asta
rnhs :
Multumesc! Criza ii va lovi rau, ca pe noi toti de altfel.
Cred totusi ca de programul acestor elicoptere se vor tine pentru ca eficientizeaza intreg sistemul si nu e un program la fel de scump precum cel al navelor amfibii, de exemplu.