Această nouă rubrică, despre personalităţi marcante ale marinei române, consfiinţeşte totodată şi finalul primului sezon din istoria Romanian Navy Historic Ships. Preţ de vreo lună, RNHS va intra în vacanţă, urmând să mă concentrez puţin pe articolele în engleză, din care primul deja a apărut iar al doilea va veni curând. Evident, scopul acestor articole traduse în engleză este de a promova în afara ţării istoria noastră maritimă.
Articolele pe care le public de obicei necesită perioade lungi de documentare, dar voi încerca să revin în forţă în toamnă, cu noi articole despre nave care au scris istorie în marina română. Rubrica termenul marinăresc rămâne, va fi o nouă rubrică cu şi despre personalităţi relevante iar din când în când vom mai face şi puţin drept al mării sau vom prezenta reguli de navigaţie din COLREG şi, bineînţeles, articolele cu şi despre navele noastre celebre.
Revista presei se va face şi ea, măcar o dată pe lună sau de două ori, frecvenţa urmând a fi de circa două articole pe săptămână.
Voi profita de articolul de astăzi, pentru a face şi o scurtă retrospectivă, de la deschiderea site-ului, în martie 2018, până astăzi. Nu voi insista prea mult cu cifre seci dar, de când am pornit site-ul, peste 6.000 de useri au călcat pragul RNHS-ului, în jur de 2.000 revenind constant. Articolele publicate până acum au strâns peste 30.000 de vizualizări, ceea ce e mult mai mult decât speram şi, pentru asta, îi datorez muuulte mulţumiri lui George şi site-ului pe care am publicat primul meu articol, Romania Military, fără de care „puiul” RNHS ar fi crescut mult mai greu.
Nu în ultimul rând vă mulţumesc vouă, cititorilor! 🙂 Sper că v-au plăcut articolele publicate până acum şi vă invit să staţi pe-aproape, revenirea va fi făcută în forţă! 🙂
Astăzi vă voi prezenta două articole despre amiralul Petre Bărbuneanu. Pentru cei care nu ştiu, Petre I. Bărbuneanu (n. 16 decembrie 1881; d. 1979) a fost un amiral român, care a deținut funcția de comandant al Marinei Militare Române (1937-1940 și 1945-1946).
A fost un personaj controversat, după cum veţi putea constata.
Petre Bărbuneanu, pe atunci locotenent-comandor a fost comandantul navei „Cătina”, care alături de „Rândunica” şi de „Bujorescu” au deschis ostilităţile pentru România în Primul Război Mondial. Articolul integral poate fi citit aici. S-ar părea că cei trei comandanți ai navelor de mai sus au primit comanda în aceeași zi în care s-au montat lansatoarele de torpile improvizate, criteriile de atribuire a comenzii celor trei fiind cel puțin discutabile, în clasicul stil autohton.
Vă recomand călduros, două articole foarte interesante: Tovarăşul domn amiral şi Coana Mariţa şi securitatea Sunt două articole excelente, o frumoasă frescă a unor vremuri demult apuse.
Corveta 260 din cadrul Divizionului 50 corvete a fost botezată cu numele lui în 1983.
Lectură plăcută şi vacanţă frumoasă!
mihaistoian :
Interesante articolele din link-uri!
Vacanta placuta!
rnhs :
Multumesc!