Operaţiunea „60000” este numele de cod dat de comandamentul român operaţiei de evacuare pe mare a trupelor române, în cadrul retragerii unităţilor germano-române din Crimeea. Operaţiunea s-a desfăşurat între 11 aprilie şi 13 mai 1944 iar numele de cod provine de la cei 65000 de militari români ce se aflau în peninsulă în compunerea Armatei a 17-a germane.
Operaţiunea 60000 a fost executată de Forţele Navale Maritime comandate de Contra-amiral Horia Macellariu sub coordonarea generală a Comandamentului german al Mării Negre – vice-amiral Brinkman, fost comandant al crucişătorului „Prinz Eugen” în cadrul Operaţiunii Rheinubung.
Operaţiunea 60000 s-a desfăşurat în două etape şi a implicat majoritatea parcului naval româno-german disponibil. Prima etapă s-a desfăşurat între 14 şi 27 aprilie 1944, transporturile efectuându-se fără pierderi importante de nave şi personal. Cea de-a doua etapă, s-a desfăşurat în perioada 1 – 13 mai şi este caracterizată de reacţia dură a forţelor sovietice, ceea ce a condus la numeroase pierderi de nave şi personal.
Marea majoritate a istoricilor consideră că Operaţiunea 60000 este cea mai importantă şi mai reuşită acţiune desfăşurată de marina militară română în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Filmul de mai jos, conţine atât imagini de arhivă ale navelor româneşti implicate în această acţiune cât şi relatări ale unor istorici militari români. O să vedeţi în film şi o comparaţie cu evacuarea trupelor britanice din Franţa, excelentă pentru a putea pune în context efortul marinei militare române, principalul contributor la operaţiune. În opinia mea, filmul merită cu siguranţă urmărit.
În final, o scurtă precizare: nu am intenţionat să acopăr în acest articol evenimentele din timpul desfăşurării Operaţiunii 60000, articolul este mai mult o introducere şi o recomandare a filmului.
Nicolae Hariuc
Dinu :
foarte interesant. ar merge si un articol cu toata operatiunea, una destul de putin cunoscuta din pacate
rnhs :
Am subiecte pentru o viata intreaga. 🙂
Va fi un articol si pe acest subiect, la un moment dat.
mihaistoian :
Impresionat articol despre o impresionanta operatiune navala necunoscuta publicului. Cifrele din final, insotite de cifrele navelor si oamenilor participanti la operatiune dovedesc eroismul si sacrificiul de care erau capabili acesti eroi. Ar merita cu prisosinta o statuie ori un memorial pe faleza Constantei doar pt ei, nu mai vorbesc de un film, precum britanicul Dunkirk!
Felicitari pt articol!
rnhs :
In primul rand multumesc, desi n-am facut mare lucru! Operatiunea 60000 ramane cea mai mare operatiune desfasurata de marina militara romana in WW2. Despre statui, numai de bine… Las’ ca are printul Reinier statuie in Bucuresti… Un documentar centrat pe aceasta operatiune ar fi treaba televiziunii nationale, dar mai degraba o sa vedem unul pe History, Discovery sau National Geographic.