Prin şedinţa CSAT din 30 iulie 2019 s-a aprobat participarea cu o navă comandant la Grupul nr. 2 al Forțelor NATO Permanente privind Contramăsurile împotriva Minelor Marine (SNMCMG 2, prescurtarea în engleză de la Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) care va opera în Marea Neagră și în Marea Egee, în semestrul I din anul 2020, cu 85 de militari la bord.
România va participa cu puitorul de mine – 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, navă care urma să treacă în cursul acestui an printr-un proces de modernizare de natură a o pregăti și certifica pentru a asigura comanda SNMCMG 2. Anunţul şefului marinei a fost făcut cu ocazia Bilanțului anului 2018 pentru Forțele Navale care poate fi citit aici.
Puitorul de mine 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” a fost livrat marinei militare de Şantierul Naval Mangalia în 1981. Planul de forme a fost preluat de la nava hidrografică “Grigore Antipa” livrată marinei în 1979. Conform informaţiilor disponibile pe site-ul Forţelor Navale Române, nava are următoarele caracteristici tehnice:
- Deplasament maxim (t) 1451
- Dimensiuni (lungime x laţime x pescaj) (m) 78,42 x 10,4 x 3,4
- Propulsie 2 motoare ALCO V12 Diesel
- Viteza maximă 16 Nd
- Echipaj 85
În ceea ce priveşte senzorii, cel mai probabil au fost păstraţi cei originali, în timp ce comunicaţiile au fost cu siguranţă modernizate pentru a se putea asigura inter-operabilitatea cu forţele NATO. Potrivit aceleiaşi surse, nava dispune de:
• Armament de artilerie şi rachete:
– Instalaţia AK 230 calibrul 30 mm, două instalaţii;
– Instalaţia MR4N calibrul 14,5 mm, două instalaţii;
– Instalaţia pentru lansarea rachetelor AA STRELLA 2M tip FASTA 4 două piese.
• Armament A.S.A.:
– 3 tipuri de mine marine: de contact, de fund, de protecţie a barajelor de mine;
– Instalaţia de lansare a bombelor antisubmarin, RL 1000 două rampe.
Deşi alegerea unui puitor de mine în detrimentul dragoarelor maritime de clasă „Muscă” poate părea surprinzătoare, dacă ne uităm la ultimele trei nave comandant ale SNMCMG 2 vom observa că toate au fost nave logistice / tancuri de combustibil de mari dimensiuni: „Vesuvio”, „Werra” şi „Rhein”. Toate au acţionat ca navă-mamă pentru dragoarele din componenţa SNMCMG 2 şi, spre deosebire de puitorul nostru de mine, toate sunt dotate cu helipad. Pentru că. se pare că spațiul contează.
Despre importanţa acţiunilor de minare – deminare am vorbit cu ocazia altui articol. Viitorul acestui tip de operaţiuni reiese foarte clar din competiţia belgiano-olandeză pentru alegerea unui vânător de mine despre care puteţi citi mai multe aici sau aici.
Personal, cred că vânătoarea de mine se schimbă radical în urma progresului tehnologiei, accentul fiind astăzi pus mult mai mult pe vehiculele autonome de deminare (aeriene, de suprafaţă sau submarine) decât pe dragoarele clasice echipate cu dragă mecanică, magnetică ş.a.m.d.
Dar alţii sunt cu noutăţile, noi ne descurcăm cu ce avem… Mult succes echipajului puitorului de mine 274, „Viceamiral Constantin Bălescu”!
Nicolae Hariuc
mihaistoian :
Vant din pupa!
Bilciu Dan :
unde se poate vizita puitorul, la Mangalia sau la Constanta?
rnhs :
La Constanta. Maine este ziua portilor deschise, ar trebui sa fie pe lista de nave vizitabile. Asta daca n-a intrat la modernizare.