Cred că toată lumea poate fi de acord cu faptul că salvarea canonierei „Eugen Stihi” şi transformarea ei în navă muzeu ar fi putut fi un obiectiv demn de Centenar. Aniversarea celor o sută de ani de la crearea României moderne aproape a sosit, 1 decembrie bate practic la uşă iar tot ce am reuşit să facem a fost să salvăm nava (pentru a câta oară?) de la o iminentă tăiere.
O păstrăm. Super! Now what?
„Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a dispus astăzi, 24 octombrie, Statului Major al Forțelor Navale, Direcției Generale Juridice a M.Ap.N. și C.N. Romtehnica S.A. identificarea unei soluții care să permită păstrarea navei în patrimoniul ministerului, în condițiile permise de lege, în vederea punerii în valoare a potențialului ei istoric.”
Cam aşa suna comunicatul fostului ministru al apărării atunci când a decis să oprească vânzarea canonierei la fier vechi. Evident, identificarea soluţiei va dura… Să sperăm că nu până la următoarea aniversare.
Să ne uităm la alţii
Exemple din ceea ce eu numesc lumea civilizată avem destule, unul dintre ele fiind prezentat mai jos.
https://www.youtube.com/watch?v=AlsnCUGCkIA&feature=share
Ştiu că nu este o situaţie similară, acolo există societate civilă, dar am vrut să evidenţiez faptul că salvarea unei nave şi transformarea ei într-o atracţie turistică, probabil profitabilă – ei aşa susţin, nu necesită sute de milioane. 16 milioane a costat transformarea lui U-534 dintr-o epavă ranfluată de pe fundul mării într-un muzeu impresionant iar noi nu reuşim să găsim fonduri similare în anul Centenarului ca să salvăm o navă importantă pentru istoria noastră… Asta în condiţiile în care Primaria Bucureşti a cheltuit 9,45 milioane lei pentru o statuie dedicată Printului Rainier al III-lea de Monaco.
Sugestii pentru autorităţi…
Ăsta ar fi fost cu adevărat un proiect demn de Centenar! Iar dacă aveţi drum pe la Liverpool, nu rataţi momentul, ar fi păcat. Aşa ar putea arăta şi complexul muzeal „Eugen Stihi”.
Dar speranţa moare ultima, oricum e tot ce ne-a mai rămas…
La mulţi ani, Andrei, Andreea! La mulţi ani, România!
Nicolae Hariuc
Dan Banan :
Eu propun sa includem restaurarea ei intr-un eventual contract de offset cu francezii. I-am gadila un pic si la orgoliu in felul asta. Dupa care il invitam pe Macron sa taie pamblica. Ar fi o bila alba simbolica in relatiile bilaterale. Nu?
rnhs :
Pana una alta nu prea am facut nimic cu francezii pe plan militar, ramane sa vedem ce iese la corvete. Si eu ma gandisem la Ambasada Frantei… Francezii ne-ar putea ajuta cu planurile initiale ale canonierei, inclusiv cu piesa de artilerie de 100 mm, poate ei vor mai fi pastrat vreuna.
Gadilatul merge doar daca le iese ceva si lor, asa pare sa functioneze capitalismul… 🙂 Posibil, nu am studiat problema, sa se poata accesa fonduri UE pentru asta insa Primaria Mangalia nu a reusit sa le obtina, nu cunosc motivul.
Dan Banan :
Vedem, vedem. Poate le iese ceva la corvete. Daca nu, atunci poate la fregate. Eu sunt de parere ca nu mai merita investit nimic in fregatele T22. Ne-ar prinde bine niste nave noi. Ori FREMM, ori daca nu avem bani pentru FREMM, atunci Lafayette sau Formidable. Faptul ca sunt un concept ceva mai vechi ar trebui sa le faca ceva mai ieftine. Mai avem nevoie si de submarine. Si aici francezii ar avea sanse. La fel si in cazul modernizarii monitoarelor si vedetelor fluviale. Nu cred ca vor fi exclusi complet din planurile de achizitii/modernizari.
rnhs :
Nu stiu ce sa zic… lucrurile n-arata prea bine pentru ei.
Problema noastra e ca o tinem din compromis in compromis, la ce gauri avem, nu prea au de ales decat sa tina T22-urile.
La Fayette vor iesi la vanzare SH relativ curand, pe masura ce intra Belharra in Marine Nationale.
De monitoare si VB-uri poti sa uiti in opinia mea.
Dan Banan :
Cam scumpe si ineficiente compromisurile noastre. Si nu ma refer doar la t22. Bani multi oricum cheltuim/vom cheltui. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Sa incepem sa ne respectam pe noi insine.
rnhs :
Sunt intru totul de acord cu ultimele doua propozitii!
Dan Banan :
Si nu, nu vreau ceva asemanator proiectului englezilor cu U-534. Eu vreau ca Eugen Stihi sa pluteasca. Si sa faca vizite prin porturile Europei. Impreuna sau separat cu bricul Mircea.
rnhs :
Transformarea in nava scoala poate fi o alternativa intrucat nava ar fi mentinuta in structurile MAPN. Sau cedarea ei muzeului MAPN. Da, ar fi frumos sa fie adusa in stare de navigatie, si-asa a mai functionat ca nava scoala in interbelic.
Eu doar am vrut sa arat ca exista alternative si nu costa o avere. Probabil modelul HMS Belfast e mai potrivit in cazul acesta.