Se pare că Forțele Navale Române (FNR) vor introduce un nou tip de muniție pe navele purtătoare de artilerie din cadrul Divizionului 67, Flotila fluvială Mihail Kogălniceanu. Știrea a fost transmisă cu ocazia interviului luat domnului Marcel Neculae, Contraamiral de flotilă, comandantul Flotilei fluviale Mihail Kogălniceanu și publicat în emisiunea Scutul Dobrogei din 26 martie 2023 (de la minutul 17:00).
Astfel, noua muniție va îmbunătăți performanțele tehnico-tactice ale navelor purtătoare de artilerie și a fost testată în poligonul temporar din Sfântul Gheorghe dar domnul Contraamiral nu ne dă mai multe detalii.
Deci, despre ce muniție ar putea fi vorba? Conform datelor publicate pe portalurile de licitații[1], ar putea fi vorba de contractul în valoare de aproape 20.000.000 lei (fără TVA) având ca obiect „Lovitură 100 mm cu proiectil exploziv, cu încărcătură redusă.”[2] Cantitatea maximă care ar putea fi livrată este de 3.800 de proiectile.
Din ce am văzut eu în filmul de mai sus, s-ar părea că tragerile s-au făcut chiar cu muniția de 100 mm. Spun asta pentru că adeseori practica era să se facă trageri cu țeava de 14,5 mm intubată în cea de 100 mm. O alternativă (mai puțin probabilă) la noua muniție de 100 mm ar fi integrarea loviturii reactive de 122 mm, cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită[3] (aproximativ 40 km față de cei aproximativ 20 km din prezent) pe navele purtătoare de artilerie. De altfel, într-un articol mai vechi, îmi exprimam speranța că noua lovitură va fi integrată și pe navele purtătoare de artilerie, nu doar pe lansatoarele sistemului LAROM.
Cu ocazia „Sea Shield 2023” am remarcat pentru prima dată utilizarea plaselor de camuflaj, atât pe monitoare cât și pe vedetele blindate. Nu doar necesară, camuflarea navelor purtătoare de artilerie este deja o „tradiție” în Forțele Navale Române. Eficiența camuflajului a fost demonstrată cu prisosință în cel de-al Doilea Război Mondial: după mai mult de trei ani de război, în data de 24 august 1944, monitoarele Kogălniceanu și Lahovari sunt scufundate de aviația pe care o considerau aliată pentru că și-au semnalat prezența prin înlăturarea camuflajului. Și în acest domeniu s-au înregistrat progrese: astăzi se pot folosi plase de camuflaj multispectral, probabil mai eficiente decât cele pe care le vedem în pozele de mai sus. Așa cum, de exemplu, sunt cele produse de Saab despre care puteți citi mai multe aici.
De altfel, lucrurile par să se miște coerent și constant în cadrul ramurii fluviale a FNR. Vedetele blindate din clasa Brutar au fost reparate capital și remotorizate și au primit senzori și comunicații noi iar monitoarele trec prin același proces de reparații și remotorizare. Următorul pas logic ar fi actualizarea și modernizarea armamentului ambarcat iar noua muniție de 100 mm ar putea fi doar începutul. Sper în continuare că și lovitura reactivă de 122 mm cu bătaie mărită va echipa navele purtătoare de artilerie în curând. Mărirea razei de acțiune ar putea fi urmată de implementarea unor kituri de ghidaj pentru a crește precizia acestei arme care și-a dovedit eficacitatea în războiul din Ucraina.
Surse:
[1] https://www.concursospublicos.com/adjudicaciones/detalle/19680095/rumania-bucureti-misiles-obiectul-acordului-cadru-contractelor-subsecvente-il-constituie-furnizarea-produselor-lovitura-100-mm-cu-proiectil-exploziv-cu-incarcatura-redusa-valoarea-estimata-fara-tva-lovitura-100-mm-cu-proiectil-exploziv-cu-incarcatura-redusa–18-240-000-00-moneda-ron-frecventa-si-valoarea-contractelor-care-urmeaza-sa-fie-atribuite-daca-se-cunosc-de-regula-anual-cantitatea-estimata-de-produse-care-ar-putea-fi-solicitata-pe-parcursul-derularii-acordului-ca
[2] https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:8060-2023:TEXT:ES:HTML&tabId=1
[3] https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:9207-2023:TEXT:ES:HTML&tabId=1
Articole pe aceeași temă:
mihaistoian :
Multumesc pentru informari detaliate, ca de obicei.
Aye aye captain!
rnhs :
Multumesc si eu pentru lectura!
VS :
Nicolae, ai idee ce îmbunătățiri aduce aceasta noua muniție? Ca „Lovitură 100 mm cu proiectil exploziv, cu încărcătură redusă.” mie nu îmi spune nimic :). Am remarcat și eu plasele de camuflaj și mai remarc ca forțele marinei fluviale se antrenează din ce în ce mai mult cu RIM.
Așteptăm și rachetele calibru 122 mm cu raza extinsa
PS: cei de la ProPatria se uita la Scutul Dobrogei?
rnhs :
Incep cu sfarsitul! 🙂 Nu, nu stiu cine la ce se uita! 🙂
Adoptarea proiectilelor reactive cu bataie marita ar fi un pas logic si o imbunatatire semnificativa, deci da, Duamne-ajuta! 🙂
In WW1 a fost identificat rolul primordial al acestor nave: operatiuni intrunite cu fortele terestre. Ei dintotdeauna s-au antrenat cu trupele de uscat, includ aici si puscasii marini.
Nu ma pricep la artilerie, deci nu pot decat sa speculez. O posibila explicatie pentru incarcatura redusa e sa faca trageri cu tunul de 100mm scazand uzura tevii. De obicei se faceau trageri cu tunul de 100mm avand intubata teava de 14,5mm. Dar nu-i tot una cu a trage cu „the real thing”, e clar ca balistica e foarte diferita intre 100mm si 14,5mm. A doua ar mai putea fi ca nu mai faci ferfenita poligonul? 🙂 Mai departe ne poate lamuri doar cineva care se pricepe cu adevarat la artilerie. As putea sa-l intreb pe taica-meu cand ma mai vad cu el dar nu stiu cat isi mai aminteste… 🙂
In WW2 camuflajul monitoarelor fusese ridicat la rang de arta! Si a fost eficient, dupa cum am spus si in articol.
robi :
Cam tot ce ne-au bagat americanii himars, patriot, baterii de coasta s-au dovedit a fi lucruri tare utile intr-un conflict la MN.
Cam tot ce au facut ai nostrii de capul lor fie sunt esecuri fie sunt lucruri inutile. Cum ar fi corvetele (esec) si munitie de tun pentru barcutele astea fluviale (inutil).
Putinii bani avuti aruncati in lucruri care nu creeaza capabilitati de lupta ci doar mimeaza.
Daca asta nu e tradare nu stiu ce e.
rnhs :
Faptul ca noi poate nu intelegem utilitatea / inutilitatea acestei munitii nu inseamna ca, automat, vorbim de tradare (btw, repetat obsesiv compulsiv, termenul de tradare este dus cu succes in derizoriu). „Barcutele” astea fluviale au rolul lor, cu care tu (sau altii) poti sa fii sau nu de acord. Eu am tot vorbit despre rolul flotilei fluviale, in opinia mea sunt indispensabile in mediul in care activeaza. Operatiunile fluviale din Ucraina confirma si ele utilitatea unei flotile fluviale. Pornind de la aceasta premisa, pasul urmator pentru aceste nave (dupa reparatii capitale si remotorizare, dotarea cu radar nou si FLIR & telemetru laser) este imbunatatirea si modernizarea armamentului. O noua munitie de 100mm, proiectile reactive de 122mm cu bataie marita si, eventual, kit de ghidare sunt pasii firesti pentru a creste capacitatile de lupta.
Nu in ultimul rand, plecand de la afirmatia ta – „cam tot ce ne-au bagat americanii”, te intreb: de ce noi am luat primii Himars & Patriot si polonezii nu? Nu sunt americanii si la ei? Hai sa nu-i mai subestimam pe ai nostri in halul asta ca nu e cazul, mai avem si oameni bine pregatiti.
robi :
„Faptul ca noi poate nu intelegem utilitatea ”
Si asta e adevarat.