Istoric
În 1984, de Ziua Marinei, a defilat o navă specială: vedeta blindată „Griviţa” – număr de bordaj 94, prototipul unei noi clase. Arhitectura sa navală demnă de secolul XXI a impresionat ataşaţii militari prezenţi la eveniment și, îmi permit eu să adaug, pe bună dreptate. Nava a fost construită după un proiect autohton de Şantierele Navale Mangalia şi se evidenţia printr-un profil extrem de redus şi un sistem de arme reactive escamotabile.
Până în 1988 nava a suferit mai multe modificări a căror necesitate a rezultat în urma exploatării sale. Cele mai evidente au avut în vedere timoneria şi configuraţia provei care trebuia să se conformeze prevederilor legilor ecologice destinate prevenirii eroziunii malurilor Dunării.[1]
Alte cinci unităţi au fost construite în perioada 1987 – 1989 (după alte surse 1986 – 1993[2]) de Şantierul Naval Mangalia: 176 – „Rahova”, 177 – „Opanez”, 178 – „Smârdan”, 179 – „Posada” şi 180 – „Rovine”.[3]
„Griviţa” a fost casată în 2011 deşi, în opinia mea, ar fi meritat să fie menţinută ca navă muzeu.[4] În timp ce „Griviţa” face parte din clasa „Brutar I”, celelalte cinci unităţi fac parte din clasa „Brutar II”. Mai sunt cunoscute şi sub numele de clasa „Smârdan”.
Caracteristici tehnice
- Lungime: 44,5 m
- Lăţime: 8 m
- Pescaj: 1,3 m
- Deplasament: 322 tone
- Propulsie: 3 x 1200 CP Doosan 4V222TIL
- Viteza: 31 km/h (16,73 Nd)
- Echipaj: 5 ofiţeri, 8 maiştri militari şi 28 de soldaţi gradaţi profesionişti (41 în total)
- Senzori: radar de navigaţie Koden[5], sistem de termoviziune – 360o, telemetru laser, sonar, GPS, sisteme de comunicaţii moderne
- Armament: 1 x 100 mm, 1 x 2 x 30 mm, 2 turele TAB 77 cu mitraliere de 14,5 mm, 2 x 4 x 14,5 mm (instalaţii cvadruple, MR-4N) şi 2 x 122 mm APRN (Aruncător Proiectile Reactive Navalizate). Pentru apărarea anti-aeriană sunt utilizate lansatoarele Strela 2M.
Despre motoare aveți mai multe informații în documentul de mai jos:
dat-4v222ti-2Modernizarea
După cum relatam într-un articol mai vechi, în 2018 a fost organizată o licitaţie care avea ca obiect modernizarea monitoarelor şi vedetelor blindate despre care puteţi citi mai multe detalii aici.
În esenţă se avea în vedere înlocuirea motoarelor, modernizarea sistemelor de comandă, comunicaţie şi navigaţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la bordul navelor. Sistemele de comandă şi navigaţie au fost modernizate în scopul obținerii unei punţi de comandă de pe care să poată fi controlate toate funcţiile navei. Astfel, au apărut console dedicate pentru instalaţia de guvernare, radiolocaţie, comandă maşini, alarmare nivel santină, comunicaţii, avertizare incendiu, sistem de alimentare principal şi de rezervă, monitorizare şi supraveghere video, radar de navigaţie, sistemul de comunicaţii şi GPS şi subsistemele lor.
Sistemul de monitorizare şi supraveghere video a făcut obiectul unei licitaţii separate şi este folosit pentru observarea câmpului tactic pe timp de zi/noapte prin intermediul camerelor de vedere, de zi şi termale, şi determinarea distanţelor până la 10.000 m prin intermediul telemetrului laser.
Potrivit documentaţiei tehnice, sistemul şi senzorii săi sunt meniţi să detecteze şi să recunoască ţinte, în special de tip barcă, de dimensiuni minime de 2,3 m x 2,3 m de la câţiva kilometri distanţă. Sistemul trebuie sa fie unul de tip platformă Pan & Tilt, cu unghiuri de rotire de 360 de grade şi până la 60 grade pe vertical.
Restul modernizărilor au în vedere îmbunătăţirea condiţiilor echipajului, cabinele fiind reamenajate. Cu toate acestea, instalaţia de climatizare nu a fost încă instalată pe vedetele blindate însă am înțeles că problema ar fi în curs de rezolvare.
Mai departe, voi lăsa imaginile să vorbească, ocazie cu care vreau să-i mulţumesc încă o dată tânărului ofiţer care mi-a arătat comanda navei şi mi-a demonstrat capabilitățile noilor instrumente de bord.
Următorii paşi
Prima măsură care ar trebui luată, cel puțin în opinia mea, ar fi actualizarea APRN-urilor vedetelor blindate cu noile rachete de 122 mm produse de Tohan S.A., rachete care au raza mărită la 40 – 45 km[6] și pot fi echipate cu mai multe tipuri de focoase (inclusiv termobaric)[7]. Creșterea în materie de capabilități ar fi semnificativă.
A doua măsură care poate fi rezolvată relativ uşor, prin organizarea unei licitații de mică amploare, ar fi achiziţia unor drone aeriene pentru a crește şi mai mult capabilităţile navelor asigurându-le mai multe informaţii din câmpul tactic în timp real.
A treia măsură și ultima ar fi îmbunătățirea apărării anti-aeriene. În mod cert acest lucru se va întâmpla după implementarea programului V/Shorad.
Nicolae Hariuc
P.S. Actualizat azi, 4 noiembrie 2019
Surse:
[1] Revista Modelism International, 2/1996 (53), pag. 4-5, 13-20
[2] https://www.mangalianews.ro/2017/04/marin-tanase-santierul-naval-mangalia-in-anii-marilor-realizari-episodul-7-vedetele-fluviale/
[3] https://www.navy.ro/despre/organizare/nave_div67.php
[4] https://www.mangalianews.ro/2017/04/marin-tanase-santierul-naval-mangalia-in-anii-marilor-realizari-episodul-7-vedetele-fluviale/
[5] https://www.koden-electronics.co.jp/eng/marine/marineradar/index.html
mihaistoian :
Felicitari pt articol, dar si pt vizita!
rnhs :
Multumesc! Cum ti se par navele? Eu am fost destul de incantat, a crescut mult situational awareness-ul si nu numai, iertata fie-mi romgleza.
VS :
in sfarsit vesti bune. Sper sa urmeze monitoarele Kogalniceanu.
Ref la drona, nu ar putea fi utilizate Scan Eagle, deja existente în dotarea noastra?
rnhs :
Din cate stiu eu, monitoarele au fost modernizate deja, sau cel putin o parte dintre ele. 🙂 Pentru Scan Eagle sunt necesare catapulta si sistemul de prindere. Loc ar fi la bord, dar cred ca o drona de tip VTOL ar fi mai potrivita, chiar daca are raza si autonomia mai reduse…
P.S. Din pacate, nicio urma de modernizari la dragoare sau la corvete desi am avut licitatii pentru ele…
mihaistoian :
Atat vedetele blindate cat si monitoarele sunt, in opinia mea, singurele nave din RoNavy care au capabilitatea de a lupta nu doar de a pluti, iar prin imbunatatirile aduse si-au extins capacitatea de lupta. In continuare, asa cum spui si tu in articol, mai pot fi aduse imbunatatiri la armament, alte rachete de 122 mm, 1-2 turele Tetral cu 6 rachete Mistral, inlocuirea mitralierelor de 14,5 mm cu tunuri de 30 mm in turele low-profile, etc!
rnhs :
Nu chiar singurele, mai avem si dragoarele si puitorul de mine, care mai mult ca sigur ca va trece printr-o modernizare, nu stiu cat de ampla. Pacat ca nu s-au demarat lucrarile de reparatii si modernizare a dragoarelor, conform licitatiei de anul trecut (cred), navele alea chiar au nevoie de asta dupa cum am putut vedea cu proprii ochi. Daca dragoarele si puitorul ar trece prin reparatii si modernizari similare navelor fluviale, as zice ca stam bine pe partea de minare/deminare.
Revenind la monitoare si vedetele blindate, cred ca un Simbad RC/nava cu o rezerva de munitie decenta ar fi suficient. Poate avem noroc cu ocazia programului V/Shorad. Munitia de 122 mm cu raza extinsa si drone sunt, cred, cam tot ce mai putem spera la modul realist.
mihaistoian :
Se pare ca a inceput si revitalizarea unei nave tip monitor
https://www.replicaonline.ro/fortele-navale-isi-repara-un-vas-la-santierul-unui-afacerist-liberal-400063/
Chiar daca articolul e confuz, ori lei ori euro, se repara!
rnhs :
Investitia pare substantiala. Sa vedem ce fac cu nava. Merci de pont!
Marius B :
Ce bine e cand ai vesti bune! Dincolo de capabilitatea lor ma bucur ca eu imbunatatit conditiile echipajului, atat pentru a asigura conditii decente cat si ca recunoastere a importantei lor.
Stii cumva de ce s-a renuntat la Grivita?
rnhs :
Da! 🙂 Am fost deosebit de incantat! 🙂 N-am vazut decat comanda, o sa incerc sa fac un reportaj cu ei, poate sa particip la vreo aplicatie, o sa ma sfatuiesc cu oamenii pe care-i cunosc ca sa vad cum pot proceda. Vreau sa vad si restul navei. Ofiterul care mi-a prezentat comanda si „ustensilele” mi-a spus ca spera sa se rezolve curand si cu aerul conditionat.
Probabil pentru ca era prototipul si nu era la fel de performanta ca cele noi. Era si cea mai veche dintre ele. Ar fi fain de vazut poze de dinainte de taiere. Eu am o singura poza din Modelism, o s-o pun diseara in articol.
YCE :
O veste buna, intr-adevar…
Va rog sa-mi spuneti, ca pentru un profan, ce inseamna ca vedeta este „blindata” ?! La ce proiectile rezista corpul /suprastructura navei ?
rnhs :
Daca vrei, vedetele blindate sunt un soi de tancuri plutitoare: turela de 100 e de tanc, are doua turele de Tab-77. Grosimea si compozitia blindajului sunt insa date clasificate. Fiind nave de contact as spune ca blindajul rezista macar la 7,62, poate si mai mult. Dar nu am de unde sa stiu sigur lucrul acesta.
Mugur :
Turelele nu sunt de tanc, au fost proiectate special pentru uzul naval. Sunt mult mai usoare, blindajul este inferior celui folosit la tancuri.
rnhs :
Am inteles, multumesc!
Razvan Mihaeanu :
Razvan Mihaeanu :
Nu stiu daca apre linkul direct de pe youtube..asa ca „Remotorizarea vedetelor blindate” din 4 noiembrie 2019 – Fortele Navale Române (canal Youtube).
rnhs :
Pentru motive care imi scapa acum si nici n-am timp sa le cercetez, nu ia link-ul. Il caut si-l adaug in articol, merci mult, Razvan!
bojan marius :
Viteza maxima a vedetelor blindate dupa remotorizare este de 41km/h in aval si,35 de km/h in amonte.Viteza de 31 de km/h era cu motoarele vechi.
Razvan Margineanu :
O mică „bucurie”, arc peste timp! În 1987 am fost pe Grivița (94) timp de aproape 4 luni de zile (militar în termen). Am asistat și la sosirea lui „95” în septembrie. Totuși, 94 a aratat mai bine decat 95-ul, care era aprovat mult. 94-ul avea o silueta mult mai atragatoare. Castelul supra-inaltat al 95-ului nu a fost nici estetic si nici practic (parerea mea!). Motivele casarii, nu le cunosc, dar imi pare rau pentru navă. Era frumoasă 🙂 Felicitari ptr articol
rnhs :
Explicatia oficiala pentru castelul supra-inaltat al 95-ului a fost vizibilitatea sporita pentru cei de pe comanda. Sunt extrem de putine poze cu 94, nu se intampla sa aveti vreuna cu nava, nu? 🙂
Ciuciulete Dan :
Am fost la bordul navei VBL94 1988 ,incepand stagiul militar la tulcea UM 02174 ,IN 1989 au mai venit in cadrul unitati VBL95 SI VBL 96,eu terminand stagiu militar pe VBL 95 ca motorist inainte de alegerile din 1990 fiind primi militai care am beneficiat de reducerea stagiului de la 2 ani la 1.6 ani.
Motoarele principale fiind 12 boxer cu baie uscata facute la INMT Bucuresti.Putere de foc impresionanta
rnhs :
Banuiesc ca nu aveti si poze cu 94, nu? 🙂 Va mai amintiti ce diferente erau intre 94 si restul clasei?