×

Programul finlandez de dotare cu corvete – Squadron 2020


Programul finlandez de dotare cu corvete este contemporan cu cel al României, scopul final fiind construcţia a patru corvete care să doteze marina finlandeză, navele urmând a fi construite în perioada 2019 – 2024. Asemănările se opresc însă aici, finlandezii având câteva cerinţe extrem de specifice, noile nave urmând a înlocui treptat şapte nave din flota Finlandei.

Condiţiile specifice de la Marea Baltică, cerinţa ca navele să poată opera pe o mare îngheţată dar şi necesitatea ca noile nave să aibă capabilităţi de lansare mine şi dragaj, i-au determinat pe finlandezi să solicite o navă anume proiectată pe cerinţele lor specifice, pentru simplul fapt că pe piaţă nu exista niciun model de corvetă multifuncţională care să întrunească cerinţele.

Astfel, Finlanda a ales să atribuie rolul de coordonator al proiectului propriilor structuri din ministerul apărării care urmează să supervizeze întregul proiect, fiind integratorul tuturor soluţiilor alese. Spre comparaţie, România a ales o procedură în conformitate cu care, constructorul naval care va câştiga licitaţia va avea răspunderea întregului proiect, autorităţile române implicându-se doar atunci când sunt necesare acorduri guvern – guvern.

Programul finlandez de dotare cu corvete
Squadron 2020 Sursa: navaltoday.com

Prin urmare, a fost stabilit un buget de 1,2 miliarde euro pentru construcţia navelor iar, în 15 septembrie 2016, direcţia competentă din cadrul ministerului apărării finlandez a semnat o scrisoare de intenţie cu Rauma Marine Constructions (RMC) pentru cele patru nave. Finlandezii au menţionat de la bun început că navele trebuie construite într-un şantier finlandez pentru asigurarea securităţii întreţinerii navelor pe durata prognozată de viaţă de 35 de ani.

În aprilie 2017 a fost semnat contractul de proiectare a Squadron 2020 cu RMC şi au fost nominalizaţi trei furnizori de sisteme de management al luptei: germanii de la Atlas Elektronik GmbH, canadienii de la Lockheed Martin Canada Inc şi suedezii Saab Ab. În urma evaluărilor ulterioare (licitaţie) va fi ales furnizorul sistemului de management al luptei pentru cele patru nave.

Munca de proiectare avansează şi, pe parcursul lui februarie 2018, DSCA (Defense Security Cooperation Agency) a publicat trei anunţuri despre posibile FMS (Foreign Military Sale) către Finlanda constând în patru Mk 41 Baseline VII Vertical Launching Systems şi echipamente asociate evaluate la 70 milioane USD, 68 de rachete ESSM, o rachetă de antrenament şi alte echipamente asociate pentru un preţ evaluat la 112,7 milioane USD şi, o a treia notificare privind o posibilă vânzare câtre Finlanda a unui pachet mai amplu de rachete RGM-84-Q-4 Harpoon Block II+ ER şi RGM-84L-4 Harpoon Block II destinate bateriilor sale de coastă, navelor de clasă Hamina şi viitoarelor corvete Squadron 2020.

De remarcat faptul că Finlanda renunţă la rachetele Saab RBS 15 Mk 2 o dată cu actualizarea şi modernizarea vedetelor rapide „Hamina”, devenind utilizator de Harpoon. Având în vedere că Finlanda foloseşte F18, acest lucru este pe deplin justificat.

Tot în lumina achiziţiei de MK41 VLS, ESSM şi Harpoon putem specula că, o primă şansă în ceea ce priveşte Sistemul de management al luptei ar fi pentru Lockheed Martin Canada urmat de cei de la Saab.

Rămâne să completăm puzzle-ul armamentului corvetelor finlandeze pe măsură ce apar noi ştiri. Oricum, programul finlandez este de urmărit, mai ales din perspectiva propriului nostru program de dotare cu corvete multifuncţionale.

Nicolae Hariuc

 

Surse:

https://navaltoday.com/2016/09/15/finnish-navy-signs-loi-for-squadron-2020-ice-going-opvs/

https://navaltoday.com/2017/04/28/finland-signs-squadron-2020-design-contract-with-rauma-marine-constructions/

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/finland-mk-41-vertical-launching-systems

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/finland-rgm-84q-4-harpoon-block-ii-er-grade-b-surface-launched-missiles-and-rgm-84l

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/finland-evolved-seasparrow-missiles-essm

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


CONTACT


Crafted by Taxi & Takeoff