×

Termenul marinăresc al săptămânii: relevmentul


Relevmentul este unghiul format între o direcţie dată şi direcţia spre un obiect. În cazul în care direcţia dată este Nordul adevărat, magnetic sau compas, relevmentul se numeşte adevărat, magnetic sau compas şi se contează de la 0 la 360 de grade; în cazul în care direcţia dată este axul navei, se obţine relevment prova care se contează de la 0 la 180 de grade, spre babord sau tribord.

relevmentul
Determinarea relevmentului punctului F în raport de Nordul adevărat, magnetic şi compas

Mai pe înţelesul tuturor, relevmentul este unghiul orizontal făcut de direcţia în care se vede un obiect (navă, far, stea) cu o direcţie de origine cum ar fi axul navei, direcţia de marş a navei sau direcţia nord – sud. Ascultaţi-l puţin pe militarul american.

În zonele de coastă, o navă poate să-şi determine poziţia luând succesiv relevmentul a trei puncte fixe de la uscat (de ex. farurile) îndeosebi noaptea. Fără a intra în detalii, relevmentele măsurate şi transpuse pe hartă ar trebui să arate ca în poza de mai jos.

relevmentul
Punctul obţinut prin măsurarea a trei relevmente de la ţărm

Relevmentul este determinat cu ajutorul alidadei despre care am vorbit săptămâna trecută.

 

Nicolae Hariuc

Sursa:

„Dicţionar enciclopedic de marină”, coordonator Comandor (r) Anton Bejan, Editura Societăţii Scriitorilor Militari, Bucureşti, 2006
Comments:


    Karadeniz :

    Cu ajutorul relevmentelor se execută și ancorarea într-o poziție prestabilită. Se citesc pe hartă două relevmente la niște repere costiere se intersectează un relevment și se ia drum pe acesta până la intersectarea cu celălalt relevment iar acel punct reprezintă punctul de ancorare.

    rnhs :

    Foarte interesant! Multumesc pentru completari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


CONTACT


Crafted by Taxi & Takeoff