×
×

Rezultatele căutării pentru ""


Etichete


aeroglisorAl Doilea Razboi MondialAl Khareef class corvetteAlexandru cel Bunalidadaamiral murgescuamiralul petre barbuneanuARSVOMaviatia maritimaBAE SystemsBaltic WorkboatsBeirutBlack Ball LineBosforBouffonnebricul MirceaBrutarBulgariaCaffacalitati manevriereCalitati Nauticecanonieracanoniera Bistritacanoniera Dumitrescucanoniera Eugen Stihicanoniera Ghiculescucanoniera Lepri Remuscanoniera Oltulcanoniera Siretulcanonierecaracacaraca de la Balinesticb caproniChifonnecliperCliper ArielCliper Baltimorecolonelul Vasile UrseanuColregcontratorpilorConventia de la Montreauxcorvetacorveta Buyan Mcorveta K-130 Braunschweigcorveta Karakurtcorveta Tetal I 260Corveta Vasily BykovCrimeeaCristofor ColumbCrucisatorcrucisatorul elisabetacuterCutty SarkDaciaDamenDamen SeaXplorerDamen Sigma 10514DardaneleDDG 1001DDG 51 Arleigh Burkedistrugatoarele tip MdistrugatorDistrugator Arleigh Burke Flight IIIdistrugator Liderdistrugator type 45Distrugatorul UdaloyDixmudedragajdragorESSMExocet MM40 Block 3FFG(X)FincantieriFinlandafocfregataFregata Amiral GorshkovFregata Amiral Grigorovichfregata type 22rFriponnegabierGarda de CoastageneralGeopoliticagoeletaGowind 2500Great Tea RacegreementGrigore AntipaGrivitaHarpoonHenric navigatorulhidroavionHMS DuncanhovercraftHuchuanImparatul TraianImpatienteImperiul Otomanistorie navalaJeanne D'Arc 2018Jolly Rogerjonca chinezeascaKalibrLa Fayette classLCACLCS FreedomLCS IndependenceLebedele albelicitatiilochlogofatul TautuMarasestiMarastiMarea AzovMarea Chinei de SudMarea NeagraMarsuinulMatei KiralyMBDAMignonnemina marinamine maritimeMistral classmonitorNalucaNATOnava barcnava de patrularenava scoalaNaval Groupnave medievalenave pe perna de aernave purtatoare de racheteNibbioNicolae Dumitrescu MaicanNicolae GontanodOperatiunea 60000operatiuni de dragajoperaţiuni de minareOsa Ipanzarul moldovenescPasagerpasagerul Regele Carol IPaul Allenpavilioanepaza de coastăperiscoppernopterportavionul Kusnetzovportul ConstantaPrimul Razboi MondialPrincipesa Mariaprogram de inarmareprograme de inarmareproiect 21631proiect 22160puitor de minepuitorul regele carol Iracheta anti-navarandaRandunicaRazboiul ReceRechinulrelevmentRolls-RoyceRomaniaromanian independence war 1877romanian naval historyromanian navyromanian torpedo boatsRoyal NavyRusiasabordSanta MariaSborulServiciul Maritim RomansifleeaSmardanSmeulSNMCMG 2SNMG 2snorkelspar torpedo attackspar torpedo boatsSparvieroSpring Storm 2018Statele Unite ale AmericiiStatus 6 KanyonStefan cel Marestramtoarea KerciSU 33Submarinsubmarinul DelfinulSurcoufTaepingtermeni marinarestiTiconderogatorpilatorpiloaretorpilortorpilorul EpitropTurciaUcrainaUK marinesUniunea EuropeanaUSS DecaturUSS Michael MansoorUSS Oak Hilluss samuel b robertsVard BrailaVasco da GamaVasily Bykov corvetavedetavedete blindate de DunareViceamiral Constantin Bălescuviceamiral Vasile ScodreaVL MicaVTAPWorld War IWorld War IIZborulZmeulZumwalt

Nici o licitație fără contestație!


Se pare că titlul articolului devine o regulă atunci când vorbim de licitații în România: nici o licitație fără contestație! Aparent, singurele programe majore de înzestrare din domeniul securității care funcționează cât de cât sunt cele care sunt încredințate direct.

După cum spuneam în articolul precedent pe care-l puteți reciti accesând acest link, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a organizat o licitație prin care se urmărește achiziția unei nave maritime de patrulare și a trei șalupe de intervenție care sunt necesare îndeplinirii obligațiilor asumate de România în cadrul FRONTEX.

La licitația în valoare totală de 164 875 500 lei au participat următoarele companii: Vard Brăila S.A., Baltic Workboats AS și… Damen Shipyards Gorinchem BV.

Sursa informației de mai sus provine de pe portalul instanțelor de judecată, unde Damen este reclamant, iar Vard Brăila și Baltic Workboats AS sunt intervenienți.

În continuare, nu știu cine a câștigat licitația, știu doar cine contestă decizia nr. 233391 din data de 22 octombrie 2019 prin care a fost stabilit câștigătorul. Toate informațiile despre licitație pot fi accesate de cei înregistrați în SEAP aici și, în continuare, reiterez rugămintea de a împărtăși aceste informații și cu noi ceilalți! Într-o notă patriotică, sper că licitația pentru navele Gărzii de Coastă a fost câștigată de Vard Brăila!

Cum Damen și Vard nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare, câteva cuvinte despre Baltic Workboats AS a căror participare a fost, pentru mine, o surpriză. Este vorba de o companie estoniană care deține două șantiere, unul în Estonia pe insula Saaremaa și unul în Tampa, Florida, SUA.

Vorbim de o companie modernă, inovatoare, fiind primii la care am văzut nave de mici dimensiuni cu un soi de bulb în prova, a cărui destinație evidentă este îmbunătățirea profilului hidrodinamic al provei. Sunt specializați pe nave mici: nave pilot, nave de căutare și salvare pe mare (SAR – Search and Rescue), nave pentru paza de coastă, remorchere, feriboturi și nave hidrografice sau pentru scafandri.

Până acum au livrat nu mai puțin de 205 nave către 20 de țări și au mai primit comenzi ferme pentru încă 30 de nave.

Printre clienți și… România prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare-ARSVOM!

Fără a fi tendențios, asta mai lămurește participarea lor la licitația celor de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Conform comunicatului de presă al celor de la Baltic Workboats AS[1], două nave de căutare și salvare model Patrol 24 WP SAR au fost livrate către ARSVOM însă doar una se regăsește ca fiind operațională și pe site-ul acestora din urmă, nava SAR Apollo.[2] Cele două nave SAR au fost livrate în vara anului 2018 ajungând în România prin forțe proprii pe rețeaua europeană de fluvii și canale de legătură, drum care a durat două săptămâni.

Modelul Patrol 24 WP SAR are o lungime totală de 23,9 m, o lățime de 6,24 m iar pescajul este de 1,7 m. Deplasament 45 de tone. Este propulsată de două motoare diesel Volvo Penta D16MH de 551 kw fiecare (aproximativ 740 CP) care-i conferă o viteză de 25 Nd și o autonomie estimată de 670 Mm. Conform celor de la ARSVOM, viteza este de 43 Nd iar nava cu un echipaj de 6 persoane are o capacitate totală de 44 de persoane.

Pentru moment, doar atât.

Actualizare, 29 noiembrie 2019, 15:48. Am contactat pe e-mail departamentul de relații cu publicul al celor de la Fincantieri (Vard este o subsidiară a Fincantieri). Pentru moment, compania nu a dorit să facă niciun fel de comentarii cu privire la licitația pentru navele Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Actualizare, 3 decembrie 2019, 12:27.

Conform newsweek.ro, licitația ar fi fost câștigată de Vard Brăila, oferta celor de la Damen fiind declarată neconformă din punct de vedere tehnic.

Sursa: newsweek.ro

După finalizarea dosarelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești voi încerca să aflu mai multe despre modelele propuse Poliției de Frontieră.

Nicolae Hariuc


Surse:

[1] https://bwb.ee/two-22m-sar-vessels-to-romania-delivered/

[2] http://www.arsvom.ro/index.php/nave-si-echipamente/nave/51-nava-sar-apollo.html
Comments:


  AlexIS :

  Titlul articolului corespunde 100% cu realitatea!
  Va imaginati ca la noi dureaza o vesnicie pana se hotarasc astia sa achizitioneze ceva, cand se decid ori anuleaza de bunavoie licitatia ori o contesta altii, apoi stau dosarele o alta vesnicie pe la judecatorie ca deh, birocratie, si dupa o alta vesnicie ne trezim si cu buzunarele goale si fara nimic in traista. Nu-i asa ca e cel mai performant si productiv mod de lucru?

   rnhs :

   Sunt cateva probleme.
   In primul rand legislatia este de sorginte europeana si e normal sa ai dreptul de a contesta rezultatul unei licitatii. Mai ales ca ai nostri n-ar fi la primele caiete de sarcini facute cu „dedicatie” (licitatia pentru vehicule 4×4, de exemplu). Iar atunci e firesc sa poti contesta.
   In al doilea rand, par sa lipseasca (iar aici ma refer la armata) specialistii in asa ceva, unele caiete de sarcini fiind cel putin ciudate, lamuririle/clarificarile ulteriore fiind uneori pur si simplu halucinante. Iar aici ma refer la bateriile de coasta unde, pentru a nu limita accesul, au fost nevoiti sa o scoata p-aia ca si navele sunt tot un soi de baterii mobile de rachete.
   In al treilea rand, cand totusi caietul de sarcini e ok, rezultatul e si el in regula raportat la cerinte, pierzatorul da dovada de lipsa de fair-play si face contestatie oricum… Ca sa blocheze.
   La armata, solutia pe care o vad e sa se lucreze cu cereri de informatii/cotatii de pret si, ulterior, contract guvern-guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


CONTACT


Crafted by Taxi & Takeoff